I 'Pacijent doktora Freuda' na internetu

Ako se želite nasmijati, pogledajte 'Pacijenta doktora Freuda', poručuju iz Teatra Gavran koji je ovih dana neke svoje predstave ponudio publici na internetu.

Posebnost ove internetske premijere je u tomu što su dostupne dvije snimke s dvije glumice, Ana-Marijom Percaić i Katarinom Baban, koje igraju u ‘Pacijentu doktora Freuda’, stoji u najavi. Ulogu dr. Freuda tumači Peđa Gvozdić dok u ulozi Adolfa Hitlera nastupa Jakov Gavran.

Ova svojevrsna groteska tematizira susret Adolfa Hitlera i njegove zaručnice Christine sa slavnim psihoanalitičarom Sigmundom Freudom 1919. godine u Beču.Mladi Adolf uspije nagovoriti svoju djevojku da zatraže od psihijatra stručnu pomoć kako bi im pomogao razriješiti probleme u seksualnoj komunikaciji. Tridesetogodišnji Hitler na Freudovu kauču razotkrit će ponore svoje psihe i frustracija, koje će ga dvadesetak godina potom usmjeriti prema najvećem ratu u povijesti.

- Mladi glumci s puno energije i humora poigravaju se temom seksualnosti dovodeći u pitanje stereotipe koji se vezuju uz glasovita povijesna lica, ističe se u najavi.

Ovaj Gavranov tekst do sada je imao 12 premijernih izvedbi diljem svijeta i preveden je na deset jezika. Za ulogu Adolfa Hitlera Jakov Gavran dobio je Nagradu Zlatna murva za najboljeg mladog glumca na Festivalu Glumište pod murvom u Skradinu 2011. godine.

Režiju potpisuje Robert Raponja, scenu i kostime osmislila je Jasmina Pacek, glazbu Peđa Gvozdić, a svjetlo su oblikovali Mario Vnučec i Robert Pavlić.

Poziv Mire Gavrana u internetsko gledalište Teatra Gavran donose Vijesti iz kulture: