Vibrantne skulpture ili prostorni crteži

U kreativnoj izolaciji svojih ateljea, umjetnici rade s jednakim žarom i u doba korone - akademsku kiparicu i dizajnericu Tatjanu Kostanjević koja stvara na relaciji Opatija - Zagreb - Požega pandemija je zatekla baš u Slavoniji.

Materijalima dostupnim u vremenu krize - metalu, žici i inoksu - izrađuje neskvakidašnje 'vibrantne' skulpture. Od ciklusa ‘Terpsihora’ u bronci - do žičanih skulptura svedenih gotovo na apstraktan, prostorni crtež...

U središtu interesa je, kao i uvijek, žena - njezina fragilna, a opet jedinstvena, otporna priroda. Ovaj put uvjetovana i samim materijalom oko kojega umjetnica gradi kostur i tkivo svoje neponovljive, ženske priče.

- Taj gerist izgleda najčešće tako dobro da mi ne treba ništa više, i to je bila baš ta ideja - još čišćenja, još čišćenja i evo nastale su ove skulpture, kaže Tatjana Kostanjević.

Baš zbog čelične žice u kojoj nastaju, ove skulpture vibrantne i naizgled krhke, svjedoče svu žilavost života kadru prevladati i najtežu krizu. Poput ove pandemijske koja nam je i društveni i kulturni život svela na minimum. Za ovu kiparicu - izolacija je bila novi izazov.

- Krasno je raditi portret, reljef, skulpturu - sve što ide u vanjski prostor, u bronci. To je prekrasan materijal, ali opet je lijepo i vratiti se nekom svom promišljanju u četiri zida, gdje se možete svađati - samo sami sa sobom, dodaje autorica.

Naravno, svađati se valja konstruktivno, istražujući novi likovni problem i način na koji ga oblikovati, udahnuti mu život…

- Uvijek postoji nešto što se može prenijeti u malu formu, u nakit i mene to silno veseli, zaključuje Tatjana Kostanjević.

Od velikih skulptura u bronci u javnim prostorima hrvatskih gradova do onih u galerijama, muzejima, ambijentalnim postavima u svjetskim metropolama poput Kölna ili Melbournea, autorica se igra s formom do dizajnerskih minijatura – nakita...

Pod nazivom ‘Žičane, živčane, gumene, limene i sve u krug’ uskoro će njezine minijature biti predstavljene u Malom salonu požeškog muzeja.

Tatjanu Kostanjević u njezinom je ateljeu obišla ekipa Vijesti iz kulture: