Otvorenje knjižnica dočekano s veseljem

Vrata su otvorile i knjižare, knjižnice i muzeji. Unatoč mjerama opreza, korisnici i posjetitelji već su se danas vratili i čekali u redovima.

Pred knjižnicom u središtu Zagreba danas red od 8 ujutro. Mjera opreza drže se i korisnici i zaposlenici. Nacionalna i sveučilišna knjižnica organizirala je brzo vraćanje knjiga iz auta, ali se mogu i posuditi. Očekuju odluku o otvaranju čitaonica.

Prve kupce nakon više tjedana imaju i knjižare. Kažu da posjećenost još nije kao prije, ali polako raste.

Muzeji, zbog za njih i inače neradnog ponedjeljka, vrata otvaraju sutra. Među njima su i atraktivne izložbe u Muzeju suvremene umjetnosti. Podsjećamo da su brojni zagrebački muzeji znatno oštećeni u potresu pa savjetujemo da prije posjeta provjerite jesu li otvoreni.Nakon nešto više od mjesec dana, svoja je vrata u središtu grada ponovno otvorila osječka Gradska i sveučilišna knjižnica. Iako njezini ogranci u drugim dijelovima grada još ne rade, Osječani su, čini se, jedva dočekali vratiti posuđene i uzeti nove knjige.

Tijekom cijelog prijepodneva ispred osječke knjižnice je red. Mnogi su građani tijekom pojačanih mjera zbog koronavirusa čitali više nego inače.

- Mogu reći da je red od ranog jutra. Korisnici su još prije 8 sati čekali pred ogradom knjižnice kako bi došli do novih naslova, da bi došli vratiti zaduženu građu koju su imali već posuđenu i da bi se došli informirati zapravo o tome kako radimo, rekao je Siniša Petković, voditelj Posudbenog odjela za odrasle.

Iako je radno vrijeme isto kao i prije, uz obaveznu polusatnu stanku, mnogo je toga na što se treba navikavati.

- U prostor ne može u jednom trenutku ući više od pet korisnika, a jedan može bit u prostoru posudbe. Ono što je novo je da djelatnici imaju isto zaštitnu opremu od maski do rukavica, uveli smo jednu novu uslugu, a to je da korisnici mogu ili mailom ili putem telefona zatražiti građu koju žele posuditi i čitati da se ne se ne zadržavaju u prostoru, rekla je Dubravka Pađen Farkaš, ravnateljica GISKO-a.

Vraćene knjige odlaze u karantenu na 72 sata, a one s plastificiranim koricama brišu se sredstvima za dezinfekciju.

Otvorenje knjižara također je dočekano s veseljem. Naravno, promet je pao, no ovu je osječku knjižaru spasila trgovina putem interneta i veleprodaja.