Što je Monovid-19?

Nakon 'Dnevnika iz karantene' Hrvatskog društva pisaca i nekoliko projekata inspiriranih Dekameronom, i naši dramski pisci progovaraju o životu u izolaciji.

Projekt simbolična naziva ‘Monovid-19’ okuplja jednako toliko autora čije dramske tekstove, svakog dana po jedan, možemo pročitati na portalu Drame.hr.

Idućih dana čekaju nas monolozi Ivane Sajko, Tene Štivičić, Espija Tomičića, a dosad smo imali prilike čitati Tomislava Zajeca, Ninu Mitrović, Dinu Pešuta i niz drugih.

- To je niz zaista vrlo zanimljivih i autentičnih perspektiva, od onih vrlo intimnih do onih krajnje političnih, koje pak okupljene zajedno čine jednu vrlo vrlo potentnu cjelinu, objašnjava suurednica Monovida-19 Jelena Kovačić.

Dramatičarka Nina Mitrović napominje da je njezin tekst ’Više neću hodati sam’ monolog staroga čovjeka koji odbija živjeti u strahu: On traži bliskost druge ljudske osobe, dodir i zagrljaj, kaže Mitrović.

U monologu ‘David preko stakla’, kojim je 'Monovid-19' bio otvoren, Tomislav Zajec vraća se liku Davida iz drame ‘Ono što nedostaje’. Na kraju drame, lik je ostavljen u prostoru potpune slobode, a u vrijeme korone uči kako preuzeti brigu za druge.

- David, naime, posjećuje oca u domu za starije osobe, ali zbog situacije, taj se susret odvija preko stakla. Međutim, upravo je ta barijera po prvi put prostor otvorenog susreta između oca i sina, ističe Zajec.

Dino Pešut piše poetski monolog ‘Nebo nad Zagrebom’ i referira se na kultni film ‘Nebo nad Berlinom’ Wima Wendersa: Pišem monolog iz perspektive jednog od 'wendersovskih' anđela koji stoji na vrhu nebodera u Zagrebu i sluša misli jednog dečka koji čeka nešto sasvim trivijalno, poput odgovora na romantičnu poruku, otkriva Pešut.

Svako dramsko pismo nada se svojoj izvedbi - za nju i nastaje. Tako i ovi monolozi nastaju s nadom da će uskoro, uz čitatelje, dobiti i svoje gledatelje.