Ministarstvo kreće s isplatama pomoći samostalnim umjetnicima

Ministarstvo kulture objavilo je imena samostalnih umjetnika kojima će do 30. travnja biti isplaćene potpore kao mjera pomoći uslijed pandemije. Donosimo reakcije samostalnih umjetnika.

Riječ je o umjetnicima kojima se doprinosi isplaćuju iz državnog proračuna, a koji su minimalno jednim kriterijem dokazali utjecaj pandemije na obavljanje umjetničke djelatnosti.

Dva su iznosa dodijeljenih potpora - ovisno i ispunjavanju kriterija poziva umjetnici su mogli dobiti pomoć u iznosu od 1625 kuna, odnosno, 3250 kuna mjesečno, za najviše tri mjeseca.

- Popis samostalnih umjetnika kojima je odobrena potpora

Predsjednik Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika Hrvoje Kovačević za Vijesti iz kulture je komentirao da je 773 umjetnika, kojima je odobrena potpora, zapravo veliki broj, ali je jednako velik, ali i zabrinjavajući, broj umjetnika koji potporu nisu dobili – a to je 620 samostalnih umjetnika.

- Među njima svakako ima onih koji su potporu zaslužili i među njima svakako ima onih koji zbog situacija vezana za potres nisu bili ni u mogućnosti podnijeti zahtjev. Upravni odbor Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika ima stav da u ovim teškim vremenima za umjetnike svi moramo biti solidarni i jedinstveni, ustvrdio je Kovačević.

- Pozdravljam ove mjere ministarstva. Čim sam vidio da je raspisan natječaj, odmah sam aplicirao jer živim samo od pisanja i svaki mi je dinar bitan. Ova situacija s koronom donijela mi je dosta financijskih problema. Trebali smo raditi predstavu po mom tekstu 'Avijatičar' u Teatru ITD, zatim otpala su mi gostovanja u Parizu i Leipzigu, otkazane su mi književne večeri u Njemačkoj, Italiji i Francuskoj, ističe književnik Damir Karakaš.

- Ono što me veseli kod ove mjere Vlade je to što mi se čini da će budući Zakon o obavljanju umjetničke djelatnosti, koji će se uskoro donositi, biti ipak donesen u konzultaciji sa strukom, s nama umjetnicima, i da neće biti čisto administrativan. Kao što odvjetnici imaju pravo sudjelovati u donošenju zakona koji se njih tiču, tako i mi umjetnici imamo pravo glasa, dapače, mislim da smo mi užasno važni kod kreiranja takvog zakona, smatra fotograf Damir Hoyka.
Ministarstvo kulture dodijelilo potpore samostalnim umjetnicima za ožujak
Samostalni umjetnici kod predsjednika Milanovića

U ponedjeljak je izaslanstvo Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika primio predsjednik Zoran Milanović. Predstavnici HZSU-a izvijestili su ga nezavidnoj situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusa, budući da većina slobodnih umjetnika nije uključena u mjere potpore.

- Očekujemo jedinstvo i solidarnost sa slobodnim umjetnicima kako bi im se pomoglo da prežive ovu krizu, jer ako se sada ne uloži u opstanak nezavisne kulture Hrvatska će se isprazniti od slobodnih umjetnika, poručili su iz Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.
Milanović primio izaslanstvo Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika

U izaslanstvu Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika bili su predsjednik zajednice, književnik Hrvoje Kovačević, voditelj ogranka samostalnih umjetnika Hrvatskog društva dramskih umjetnika, glumac i redatelj Marko Torjanac, prevoditeljica Tatjana Tarbuk i likovna umjetnica Mejra Mujičić.