Što čitati? – biografsku prozu ili duhoviti putopis

Urednik HTV-ove emisije 'Knjiga ili život' Gordan Nuhanović u ovotjednoj književnoj preporuci izdvojio je 'Vošickog' Marka Gregura i 'Kratku šetnju Hindukušom' Erica Newbyja.

Marko Gregur: 'Vošicki', Hena com

Marko Gregur je napisao obimnu, romansiranu biografiju ‘Vošicki’ nadahnutu istoimenim izdavačem i knjižarom Vinkom Vošickim koji je veći dio života proveo u Koprivnici. Roman prati njegove uspone i padove tijekom različitih povijesnih epoha, njegove odnose s utjecajnim piscima poput Krleže i Cesarca čije je romane Vošicki objavljivao.

Autor također dočarava život male koprivničke sredine, sa svim njezinim vrlinama i manama. Roman je pisan iznimnim pripovjedačkim stilom, odmjeren, pregledan i nastao je kao rezultat dugotrajnog istraživanja arhivskih dokumenata.
Vraćanje duga zaboravljenom izdavaču Krleže i Cesarca
Iz bilješke izdavača Hena coma: Nakon velikog uspjeha romana 'Mogla bi se zvati Leda', novi roman Marka Gregura osim što prikazuje život Vinka Vošickog povremeno je i literarizirana monografija Koprivnice, leksikon imena i galerija karaktera, dramatizirana fiktivnim likovima poput obitelji Ružić i Rosenberg. Velika je ovo priča o pravom čovjeku u krivim vremenima, o dvama svjetskim ratovima i nebrojenim političkim prevratima, usred kojih je Vošicki pozdravljao s 'Got do kristi Kunst' (Bog uskrisi umjetnost). E, pa ovaj roman čini baš to i vraća dio duga gospodinu Vošickom, poručuju iz Hena coma.

Eric Newby: 'Kratka šetnja Hindukušom', Libricon

U putopisu 'Kratka šetnja Hindukušom'engleski pisac Erica Newby opisuje svoj nevjerojatan uspon na jedan od vrhova tog planinskog lanca koji je pedesetih, u vrijeme Newbyjevog putovanja, još uvijek bio razmjerno nepoznat.

Ovaj putopis su mnogi kritičari ocijenili kao jedan od najduhovitijih primjeraka tog žanra, a njegova značajka je posvemašnji amaterizam autora i njegovog kolege koji su se, prije toga, uspjeli popeti na jedno brdo u Walesu.

Putopis obiluje intelegentnim ‘engleskim’ humorom, autoironijom i napisan je u stilu vrhunskih literarnih djela.

Iz bilješke izdavača Libricona: Kad su se Eric Newby, trgovac u modnoj industriji, i karijerni diplomat Huhg Carless uputili u osvajanje šest tisuća metara visokog vrha u Afganistanu, njihovo jedino alpinističko iskustvo bio je penjački vikend-tečaj u Walesu. Put ih je vodio cestom preko Turske i Irana do divljih planina Hindukuša, i potom kroz izoliranu afganistansku pokrajinu Nuristan nazad do Kabula. Dnevnički zapisi s ovog puta oblikovani su 1958. u knjigu koju je National Geographic uvrstio među 20 najboljih pustolovnih knjiga svih vremena, stoji u napomeni izdavača.

Pogledajte gostovanje Gordana Nuhanovića u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: