Vrbovsko posadilo i podijelilo sjeme krumpira

Izvanredna situacija izazvana pandemijom potanukla je Vrbovsko na okretanje poljoprivredi. Grad je nabavio velike količine sjemenskog krumpira, dio posadio vlastitim snagama, a dio podijelio zainteresiranim obiteljima. 

Tri hektara plodne zemlje Kupske doline ovih je dana ponovno stavljeno u pogon. Radi se punom parom.

- Ovo zemljište nije obrađivano godinama, dvadeset godina, rekao je Dušan Stipanović iz Vrbovskog.

Bilo je posla od oranja, tanjiranja, frezanja i sada gnojidbe i sve što ide uz to.

- To su uglavnom iz djelatnosti koje su zbog ovih mjera prestale s radom, znači uglavnom vozači autobusa i djelatnici koji rade u građevini, istaknula je direktorica tvrtke Komunalac Vrbovsko Nikolina Osojnički.

Posadili su ovdje više od šest tona krumpira.

- On će biti namijenjen, ajmo reći, potrebitima, školama na području grada, vrtićima, pučkoj kuhinji i najugroženijima, rekla je Osojnički.

Sjemenski krumpir, kao i sadnice voćaka, podijeljen je i obiteljima s područja Vrbovskog. Odazvalo se njih preko 800.

- Mi smo posadili 60 kilograma. Uzeo sam i jabuku i krušku koju smo dobili i tu smo ih posadili. Više kao psihološki efekat da ljudi dobiju volju da se vrate toj zemlji. U svakom zlu ima neke koristi, kaže Davor Tkalčević iz Vrbovskog.

Nadograđeni dio gradske tržnice sljedećih godinu dana moći će besplatno koristiti OPG-ovi s područja Gorskog kotara i okolice.

OPG-ova ima na području Vrbovskog, bave se mljekrastvom, stočarstvom, pčelarstvom, međutim još uvijek ima puno prostora i neobrađenog zemljišta, ističe pročelnica JUO Grada Vrbovsko Marina Tonković.

- Vidjeli smo osobito u ovoj situaciji korona virusa da je vrlo bitno da imamo mogućnost kupnje vlastite hrane i proizvoda što je ujedno i kvalitetnije, rekla je Tanja Kušić iz Vrbovskog.

Želja je zato potaknuti poljoprivredu i omogućiti građanima da kupuju domaće.