Posao i inspiraciju pronašla u prirodi

Uspješna i inovativna, posao i inspiraciju pronašla je ondje gdje bismo svi trebali zaviriti u potrazi za lijekom, mirom i zadovoljstvom - u prirodi.

Nives je oduvijek znala čime će se baviti u životu. Od oca je preuzela obiteljski posao, vlasnica je uspješne biljne ljekarne i jedna od sudionica projekta STRONGER.

- Zaista smo imali jednu ekipu krasnih ljudi na cijelom tom projektu, koja nas je pratila niz mjeseci i putovanjem u Provansu mi smo tamo vidjeli stvarno predivnih stvari, svega, ali ne vidim zašto to ne bismo isto napravili na našem području, kaže fitoaromaterapeutkinja Nives Jerkin Jurišić.

Vjeruje da je Provansa ispred Dalmacije samo po dobro ispričanoj priči, pa se nada da ćemo i mi čim prije krenuti tim putem. U međuvremenu, dok se borimo protiv epidemije, otkriva savršen posao za sve kojima je potrebna dodatna zarada.

- Sad je berba i stolisnika i matičnjaka i još malo pa i gospine trave, trputac, marulja, bršljan. To su sve biljke koje se sad u ovo vrijeme otkupljuju, samo su nam potrebni berači, ističe.

Dio ljekovitog bilja bere se na Velebitu, te u zadarskom zaleđu i na otocima, dio uzgaja na ekološkim nasadima od Like do Kornata.

Na nekim područjima imamo uzgoj trputca, matičnjaka, artičoke, iza nas se nalazi polje dragoljuba. Dragoljub u prinosu ove godine očekujemo jedno pet do šest tona, što će upravo biti dovoljno za proizvodnju sirupa od ovog prirodnog antibiotika. Jedna od biljaka kojih uvijek nedostaje na tržištu je matičnjak. Svjetske velike farmaceutske tvrtke traže matičnjak, a naš prostor je bogomdan za sadnju matičnjaka, ističe Nives Jerkin Jurišić.

Pa sve koji ne znaju što posaditi na svojoj zemlji poziva da se bave uzgojem ove vrlo cijenjene ljekovite biljke.