Ida Kolmanić - srebrna na matematičkoj olimpijadi

Ida Kolmanić, maturantica prve gimnazije Varaždin osvojila je srebrnu medalju na europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke. Hrvatska je prvi put sudjelovala na takvom natjecanju koje se zbog pandemije održalo virtualno.

Ida ima matematiku "u malome prstu". Odmalena je pokazivala interes i zavidno znanje u rješavanju najtežih matematičkih zadataka. Osim što je vlasnica nekoliko državnih odličja - sada se može ponositi i srebrnom medaljom europske matematičke olimpijade za djevojke.

- Ja sam doma rješavala u svojoj sobi, u miru, niko me nije ometao, četiri i pol sata svaki dan tri zadatka i onda sam to skenirala i poslala. Natjecanja poput ovog su jako dobra jer potiču cure da se čim više bave matematikom, kaže Ida.

Uz redovite školske obveze pohađa i varaždinski Centar izvrsnosti iz matematike gdje se, pod mentorstvom profesorice Srnec i profesora Viška, priprema za natjecanja. Priznaju, iza rezultata stoje sati i sati rada.

- Da biste postigli ovakav veliki rezultat kao što je Ida učinila ove godine na ovoj olimpijadi važno je kontinuirano se pripremati od osnovne škole, ističe njen mentor profesor matematike Ratko Višak.

- Uvijek volim reći da se ne može maraton istrčati samo tako, da treba ustrajno vježbati i ako sportaši vježbaju dva put dnevno zaista ozbiljno onda i svaki matematičar treba toliko barem vremena uložiti u svoj neki rezultat, a Ida je zaista bila prekrasna u tome, ističe Idina mentorica profesorica matematike Tamara Srnec.

Profesor Topić već 13 godina vodi ovaj centar iz kojeg svake godine barem jedan učenik upiše neko od svjetskih renomiranih sveučilišta.

- Ako djetetu predaje čovjek koji voli matematiku, koji zna matematiku djeca vam to odmah prepoznaju vi ćete ih lako motivirati, kaže voditelj Centra izvrsnosti iz matematike Varaždin Branko Topić.

Idi motivacije ne fali, a potvrda njezinih uspjeha zasigurno je i poziv za studiranje na Cambridgu - mi joj držimo palčeve da u tome i uspije.