Andrić: Pravo je vrijeme za pružiti ruku pomoći

Ruka pomoći humanitarna je inicijativa koja se pokrenula  Dubrovniku u doba korone. Isprva su pomagali starijim i nemoćnim u nabavci lijekova i hrane, a onda su krenuli dijeliti tople obroke potrebitim i to zahvaljujući pomoći triju restorana koji su odlučili dok su zatvoreni i ne rade pripravljati obroke za potrebite.

O ovoj hvalevrijednoj akciji govorili su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, Denis Pavela, inicijator Ruke pomoći i Maja Andrić, restoran  Veranda.

Pavela je rekao kako su s inicijativom Ruka pomoći krenuli 15. ožujka. Vidjeli su kako su od koronavirusa najugroženija skupina stariji, nemoćni i kronični bolesnici te su počeli starijim sugrađanima donositi prehrambene i higijenske potrepštine te lijekove.

- Nakon toga 3 restorana s našeg područja su se željeli uključiti u inicijativu i sada smo započeli s dostavom toplih ručkova. Do danas smo imali preko 1600 posjeta i 1300 toplih obroka, rekao je i dodao kako je sve besplatno.

Kada se koronavirus pojavio u Domu umirovljenika Dubrovnik, vanjski korisnici su ostali bez toplog obroka, ali je inicijativa Ruka pomoći pružila ruku i pomogla. Sedam dana su dostavljali topli obrok vanjskim korisnicima doma za starije.

Andrić je naglasila kako je restoran Veranda zatvorena zbog epidemije, ali su odlučili kuhati za potrebite.

- Mislim da je ovo pravo vrijeme za solidarnost i za pružiti ruku pomoći jedan drugome, istaknula je i rekla da kada stavlja obrok u posude napiše i poruku korisnicima kako se ne bi osjećali sami.

Pavela je rekao kako slijede upute Nacionalnog stožera i nose maske, rukavice, održavaju socijalnu distancu s korisnicima.

Za kraj Pavela je poručio kako ne smijemo stigmatizirati oboljele i njihove obitelji, već im trebamo pomoći.