Unatoč popuštanju mjera, mnogi zagrebački muzeji i dalje zatvoreni

Prvi val popuštanja mjera otvorio je i vrata hrvatskih muzeja. U Zagrebu se, međutim, rijetki muzealac tome može veseliti jer mnogi su muzeji teško stradali u potresu, a šteta je ogromna.

Neke od zagrebačkih muzeja obišla je ekipa Vijesti iz kulture - pogledajte reportažu:Arheološki muzej pretrpio je velika oštećenja, posebice građa Pretpovijesne i Antičke zbirke. O datumu otvaranja za publiku neprimjereno je i razgovarati.

Teško je stradao i Umjetnički paviljon gdje se već više od 120 godina ispisuju stranice hrvatske povijesti umjetnosti.

Hrvatski prirodoslovni muzej već dvije godine ima projekt i dozvolu za obnovu - umjesto nje potres do daljnjega zatvara njegova vrata.
Hitno spašavanje građe prirodoslovnog muzeja
Vrlo tešku sudbinu dijeli i Hrvatski povijesni muzej u kojem se, zbog razine destrukcije, traži prostor za evakuaciju vrijedne građe.

Muzej za umjetnost i obrt, pak, ne može do gotovo 40 posto svojih prostora. Opasnosti prijete i oko zgrade, skidaju se porušeni i nestabilni dimnjaci.

- Ako bi muzej bio financijski praćen na odgovarajući način, mogli bismo ga otvoriti već najesen, napominje ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović.
MUO: Online izložba o šezdesetima u Hrvatskoj
Ravnateljica Muzeja Mimara Lada Ratković Bukovčan ekipu Vijesti iz kulture nije mogla pustiti u zgradu. Savjetovala je da mu se ne približavaju previše zbog napuklih stropova i rasklimanih fasadnih ukrasa.

Na projektima sanacije se radi: Preostaje samo optimizam, da se to napravi do kraja godine, komentira ravnateljica Mimare Lada Ratković Bukovčan.

Hrvatski školski muzej donosi malo svjetlosti na našem putovanju po muzejima - nakon što su mu stručnjaci nalijepili crvenu etiketu, drugom je ekspertizom dobio, naime, onu žutu naljepnicu za manja oštećenja.

- Naravno, muzej još do daljnjega neće biti otvoren za posjetitelje, a to do daljnjega bismo željeli bismo da traje što kraće. Koliko je to, ne znamo, ističa ravnateljica HŠM-a Štefka Batinić.

Moderna galerija, priča je za sebe: dok je ekipa VIK-a razgledavala postavljenu, ali nikada otvorenu izložbu Vatroslava Kuliša, ravnatelj Branko Franceschi tumačio je da ne može otvoriti Galeriju jer je nad ovalnom dvoranom, kroz koju se ulazi u sve prostore, kupola premrežena prijetećim napuklinama.

- Ono što uz ovom trenutku nastojimo je pronaći 11 metara skele kojom bismo napravili koridor koji bi štitio posjetitelje, objašnjava Franceschi.

Etnografski muzej, usprkos manjoj šteti, spreman je otvoriti svoja vrata 5. svibnja: Tako da ćemo prvo otvoriti našu izložbu 'Kapa dolje', a zatim ćemo paralelno uklanjati štete iz stalnog postava, najavljuje ravnateljica muzeja Goranka Horjan.
Etnografski muzej spreman za sanaciju
Muzej suvremene umjetnosti, neoštećen, sada je otvoren s tri izložbe, među kojima je i ona o šest desetljeća Zagreb filma.

Tehnički muzej samo se dobro zaljuljao - zgrada kao da je ignorirala snažni potres: Izvrsno je podnijela potres na našu sreću i na sreću naših posjetitelja koji će muzej moći posjetiti od 5. svibnja, kazala je viša kustosica i pedagoginja Katarina Ivanišin – Kardum.

Privremeno zatvaranje Tehničkog muzeja bila je dobra prigoda da na miru 'izglancaju' svoje izloške koji uvijek vesele i mlade i stare zaljubljenike u znanost i tehniku.

Zidovi Klovićevih dvora odoljeli su potresu, pa pozivaju građane da od četvrtka razgledaju novopostavljenu izložbu povjesničara umjetnosti Miljenka Domijana.

- Mi smo uzbuđeni i presretni jer prvi imamo otvorenje. Sretni smo jer se situacija normalizira i imamo priliku da damo obol široj društvenoj zajednici, kaže ravnatelj Klovićevih dvora Antonio Picukarić.

Ponovno otvorenje Klovićevih dvora pratila je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska koja je razgovarala s ravnateljem Antoniom Picukarićem i autorom izložbe Miljenkom Domijanom: