Zlato za varaždinsko bučino ulje

Varaždinsko bučino ulje osvojilo je čak dvije zlatne medalje na prestižnom svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvda - Monde Seleciton u Bruxellesu. Do sada su vrsna hrvatska maslinova ulja osvajala nagrade diljem svijeta, pa je prvo takvo priznanje za jedno domaće bučino ulje - velik uspjeh.

Osvajanje zlata među 3200 proizvoda iz više od stotinu država svijeta - ponosom ispunjava proizvođače bučinog ulja iz varaždinskog kraja.

- Naravno da je sam okus bučinog ulja - kad kupac kupi, osjeti i proba naše ulje. I kad je on s tim zadovoljan i on vam se vrati da je to najveći uspijeh. Ali ovo samo još potvrđujue to na kraju cijele priče, rekla je nagrađena proizvođačica Varaždinskog bučinog ulja Andreja Petrović.

- Ovo je jedan još veći poticaj da se trudimo i da ne odustanemo od same proizvodnje bučinog ulja. I normalno, rada u poljoprivredi, rekao je nagrađeni proizvođa Varaždinskog bučinog ulja Matija Patrčević.

Iako već tri godine u Varaždinskoj županiji sustavno rade na razvoju i promociji zaštićenog bučinog ulja, nisu bili ni svjesni visoke kvalitete. Nedavni znanstveni skup o toj temi otkrio je rezultate kemijskih analiza.

- Varaždinsko bučino ulje je najbolje kada se gledaju parametri kao što peroksidni broj... U prijevodu, naši ljudi imaju niske brojeve, shodno tome su i nabolja, rekao je Dragutin Vincek, pročelnik UO-a za poljoprivredu Varaždinske županije.

U rangu Michellinovih zvjezdica za restorane, stručnjaci različitih profila prema 25 parametara ocijenili su varaždinska ulja najvišim ocjenama. 

- Ovo je, dakle, najbolje što je 2020. na tom području u prehrani bilo u konkurenciji. Tri sljedeće godine, naši proizvođači koji su tamo bili, u ovoj godini bili su nagrađeni sa zlatom. Imaju pravo tri godine tu oznaku nositi na svojim proizvodima, rekao je Radimir Čačić, varaždinski župan.

Nema većeg uspjeha za proizvođače nego kad tradicijskoj namirnici svoga kraj posvete sve vrijeme, novac i trud te je doslovno pretvore u nutritivno i svjetski priznato - zlato.