Dan plesa: umirovljenici plesali na balkonima, a plesači uz zvuk valova

Međunarodni dan plesa u Hrvatskoj obilježen na dosad neviđen način - umirovljenici su u Zagrebu plesali na balkonima, plesači u Zadru sa zvukom Morskih orgulja. Održan je i niz virtualnih programa.

29. travnja odabran je kao dan posvećen slavljenju plesa, u spomen na jednog od najvećih plesnih reformatora Jean-Georgesa Noverrea, začetnika modernog baleta. I naša se zemlja pridružila ovoj međunarodnoj manifestaciji. koja je, zbog pandemije, održana uglavnom uz virtualne programe.

Plesati se može uvijek i svuda, dokazuju to plesni umjetnici održavajući online tečajeve i predstavljajući svoju umjetnost preko raznih internetskih kanala i društvenih mreža.

- Tražimo druge načine i druge modele kako živjeti našu plesnu umjetnost u ovim teškim vremenima, kaže plesačica i koreografkinja Larisa Lipovac Navojec.

Udruga plesnih umjetnika Hrvatske - UPUH organizirala je trodnevni online program: Članovi i članice su tako mogli podijeliti svoje tjelesne prakse svoja znanja i vještine kroz snimke predstava performanse, intervjue, kroz razne programe koji možete pronaći na Facebook stranici UPUH-a, napominje predsjednica UPUH-a Martina Tomić.

Pogledajte što donosi današnji, treći dan online programa Udruge plesnih umjetnika Hrvatske - UPUH:Tradicionalnu poruku za dan plesa poslao je naš poznati koreograf i plesač Matija Ferlin: U kaosu vremena možda se najviše promijenilo nešto što nam je svima zajedničko i što svi dijelimo. Kretanje.
Međunarodni je dan plesa - plešite više nego ikada!
Kada je kretanje ograničeno ples je preselio u virtualnu sferu: Ono sve što voliš nikad nije teško i preko virtualnog svijeta naravno da se sve može, ističe polaznica plesnog studija preko interneta Paola Šegota.

Za instruktoricu plesa Paolu Vukelić bilo je to neobično i drugačije iskustvo: Ali, u cijeloj ovoj situaciji mislim da možemo samo biti zahvalni da imamo priliku i dalje biti nekako povezani i održavat ljubav prema tom pokretu, napominje Paola.

Umirovljenici su u Zagrebu plesali na balkonima, članovi Zadarskog plesnog ansamba plesali su sa zvukom valova i Morskih orgulja, a u Splitu je ansambl baleta Hrvatskog narodnog kazališta snimio svoju plesnu poruku i održao online 'klas':- Puno prije nego su upoznali jezik ljudi su komunicirali plesom, poručio je prvak splitskog baleta Aaron Chung Cheong Kok, a njegova kolegica, baletna prvakinja Eva Karpilovska dodala je: Umjetnost pokreta univerzalni je jezik bez granica, rekla je Karpilovska.

Video čestitku snimio je i baletni ansambl HNK Ivana plemenitog Zajca iz Rijeke: Ples je za mene strast i moja je poruka - nastavite se kretati i plesati, kazala je prvakinja baleta Cristina Lukanec, a baletan Daniele Romeo poručio je: Ples može biti svašta - i ljepota, i pokret i izraz, i emocija.Svjetski se dan plesa slavi od 1982., i podsjeća javnost da je ples umjetnički oblik izražavanja koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

Pogledajte reportažu Vijesti iz kulture: