Unison: Hitno vratiti glazbena događanja uživo

'Unison - Hrvatski glazbeni savez' uputio je Vladi RH pet prijedloga za hitnu revitalizaciju glazbene industrije teško pogođene krizom, upozorivši kako je za taj sektor od vitalnog značaja uključiti glazbene nastupe uživo u prvi val popuštanja mjera javnog okupljanja.

Restriktivne mjere javnog okupljanja u proteklih šest tjedana najprije su i najviše pogodile upravo glazbenu i kulturnu zajednicu, pri čemu se ogromna većina hrvatskih glazbenika našla u financijski iznimno teškoj situaciji kojoj se ne nazire kraj, upozorava Unison u pismu upućenom Vladi RH, Ministarstvu kulture, Stožeru Civilne zaštite i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

- Nastupi uživo glavni su izvor prihoda za glazbenike i jedan od osnovnih pokretača sektora kulturnih i kreativnih industrija, koje s više od 22 milijarde kuna čine 6,3 posto hrvatskog BDP-a, ističu.
Glas: Što prije omogućiti nastupe umjetnicima i kulturnjacima
U lanac industrije uključeni su i drugi presudno važni segmenti sustava: promotori, diskografske i izdavačke kuće, organizatori koncerata, servisi za prodaju ulaznica, ostali popratni tehnički servisi, pa sve do medija web portala, radio i TV postaja.

Kako u aktualnim okolnostima glazba uživo ima ogroman pad opsega djelatnosti te pad prihoda od 100 posto u odnosu na uobičajene uvjete, smatraju kako je nužno što hitnije odobriti moguće načine obavljanja djelatnosti u prilagođenim uvjetima djelovanja sljedećih tjedana i mjeseci.

Stoga u ime više od 17 tisuća glazbenika, članova udruga Saveza i njihovih obitelji, pozivaju Vladu i nadležne institucije da u plan revitalizacije gospodarskih sektora po hitnom postupku razmotre i uvrste njihove prijedloge za spas glazbene djelatnosti i svih njezinih dionika.
Apel hrvatskih i europskih glazbenika za mjere za pomoć <script async src="//cdn.embedly.com/widgets/platform.js" charset="UTF-8"></script>
U okolnostima popuštanja mjera Stožera za civilnu zaštitu i predviđanja mogućnosti okupljanja do 10 ljudi, predlažu postupno otvaranje glazbenih studija za snimanje i produkciju; odobravanje mogućnosti održavanja koncertnih nastupa bendova i/ili DJ-eva na terasama i otvorenim gradskim prostorima (trgovi, rive i sl.); te održavanje koncerata na otvorenom prostoru s malim izvođačkim postavima uz zajamčeno održavanje preporučene distance među glazbenicima (tzv. drive-in koncerti).

Nadalje, smatraju kako bi sukladno uputama Stožera za civilnu zaštitu koji je naveo mogućnost održavanja vjerskih službi, trebalo odobriti i mogućnost održavanja koncerta u zatvorenim prostorima koji mogu osigurati međusobnu fizičku distancu uz poštivanje epidemioloških smjernica.

Konačno, predlažu open-air koncerte koji se mogu održavati i pred većim brojem posjetitelja koji bi na velikim otvorenim površinama (npr. Hipodrom, stadioni i slično) na označenim pozicijama, u grupama od 5 ili do 10 ljudi pratili koncert.

Svi predloženi modeli uvodili bi se u fazama, a riječ je o, kako se ističe, obnovi vitalnog dijela poslovanja hrvatske glazbene zajednice.

Unison je krovni savez glazbenih udruga kojeg čine udruge skladatelja, izvođača i njihove službe za kolektivno ostvarivanje autorskih i izvođačkih prava: HDS - Hrvatsko društvo skladatelja i HDS ZAMP, HGU - Hrvatska Glazbena Unija, HUIG Hrvatska udruga istaknutih glazbenika, HUOKU Hrvatska udruga orkestralnih i komornih umjetnika te HUZIP Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava.

O toj je inicijativi gostujući u Studiju 4 govorio Nikša Bratoš koji se u emisiju Zajedno za zdravlje uključio video pozivom: