Rundek, Jinx i drugi pomažu zagrebačkoj alternativnoj glazbenoj sceni

Izdavačka kuća 'Rika Muzika' danas objavljuje kompilaciju 'ZGB 2020' putem servisa Bandcamp. Na albumu se okupilo 19 renomiranih domaćih glazbenika, uključujući Rundeka, Chui, Jinxe i mnoge druge, a u dogovoru s izvođačima i izdavačima, sav prihod od prodaje donirat će se za pomoć zagrebačkoj alternativnoj sceni nakon potresa.

- Zagreb je u zadnjih 40-ak godina grad s vrlo živom glazbenom scenom koja nije zamrla čak ni 1990-ih u vrijeme rata. Možemo govoriti o specifičnom, osebujnom zvuku Zagreba kojeg su tvorili Azra, Boško Petrović, Cul-de-sac, Dee Dee Mellow, Haustor, Sexa, Vještice i brojni drugi. Zagrebom već neko vrijeme odjekuje jedan novi kreativni val a energija i ljubav prema glazbi samo raste, podsjećaju iz izdavačke kuće 'Rika Muzika'.

Potres koji je pogodio Zagreb 22. ožujka, najviše je oštetio Donji grad i nanio nemjerljivu štetu i gradskoj kulturnoj sceni koja je radi pandemije već bila u teškoćama.

- Donji grad je zagrebački downtown, u kojem se događa najviše kulture pa i najviše svirki uživo. Oštećene su brojne kuće, mnogi ljudi morali su napustiti domove. Oštećene su i najvažnije zagrebačke kulturne institucije i upitno je kada će vratiti svoj puni sjaj, upozoravaju izdavači komilacije.

Ovom kompilacijom žele pridonijeti obnovi nezavisne scene u Zagrebu, i to prvenstveno novčanom podrškom umjetnicima koji su radi potresa izgubili svoje domove i izvor prihoda, što je dodatno pojačano u uvjetima pandemije kada je zabavna industrija ionako na koljenima.

- Zajedništvo i kreativnost hrvatske alternativne scene koja gravitira oko Zagreba u središtu su ove kompilacije i utkane u emociju iza svake pjesme na albumu. Nijedan čovjek nije otok, i sada je važnije nego ikad doprinijeti novom i boljem sutra za sve nas, poručuju iz 'Rika Muzike'.

Sav prihod od prodaje kompilacije putem Bandcampa, 'Rika Muzika' će donirati jednoj od zagrebačkih udruga koje pomažu oštećenima u potresu, a svoje se provizije odrekao i servis Bandcamp.

- Slušanjem albuma na digitalnim platformama, dijeljenjem kompilacije i interakcijom s našim sadržajem i izvođačima, pomažete nam prenijeti poruku zajedništva i pokazati da bez obzira na sve, stojimo jedni uz druge i ne odustajemo, zaključuju autori projekta.

Kompilacija ZGB 2020 objavljena je na servisu Bandcamp:
ZGB 2020