3. svibnja 1469. - Rođen Niccolo Machiaveli

Niccolo Machiaveli, Talijan, bio je pjesnik, pisac, komediograf, politički teoretičar prava i države, tajnik firentinske države, vojni strateg, diplomat te politički zatvorenik podvrgnut torturi, zatim amnestiran i rehabilitiran.

Rođen je u Firenci, 3. svibnja 1469., gdje i umro 21. ili 22. lipnja 1527.

Dakle, tipična renesansna sudbina u kojoj nije opravdano govoriti samo o njegovu najpoznatijem djelu, raspravi Vladar, u široj svijesti svedenoj na njezino neizravno stajalište cilj opravdava sredstva, po kojem je jedan vječni tip ponašanja označen autorovim prezimenom - makijavelizam.

A Machiavelli je samo realist koji je analizirao svoje vrijeme, načine kako se u njemu dolazilo i dolazi do vlasti, kako se sve održava, a kako gubi.

Bez kompromisa, naturalistički i bez licemjerja zapisuje: Ljudi će uvijek biti  opaki, ako ih neka nužda ne prisili da budu dobri. Svrha svakog državnog života je vlast, a vladar mora istodobno biti lukav i snažan, lav i lisica te etičnost i moral ostaviti po strani.

On je prvi politički mislilac koji je posve odvojio etiku od politike. U osnovi svega je ipak njegovo domoljublje pa mu se kao političkom čovjeku renesanse do ujedinjenja Italije, s obzirom na njezin tadašnji izgled ratom razjedinjenih državica, čini da je to moguće ostvariti samo silom i pod vodstvom jednog čovjeka - tom vladaru se on obraća.

Pisao je i neka važna povijesna djela o starom Rimu i Firenci, a izvrsna je i njegova komedija Mandragola, najbolja napisana u renesansi.