5. svibnja 1926. - Rođen Grehard Ledić

Grehard Ledić, slavni putujući reporter, rođen je 5. svibnja 1926. godine u Zagrebu. Otac Franjo bio je jedan od pionira hrvatskog filma, a Gerhardove sestre čak su i glumile u njegovim filmovima.

Još kao đak, Gerhard je proživio strahote križnog puta. No, već se 1947. godine zaposlio u Vjesniku, novinskoj kući kojoj će posvetiti cijeli svoj radni vijek. Kao slavni putujući reporter, nastavljajući tradiciju predratnog novinara Franje Fuisa, Gerhard Ledić posvetio se pronalaženju zabačenih krajeva i starih umjetnina. Postao je i strastveni kolekcionar rijetkih knjiga te stvorio jednu od najreprezentativnijih bibliofilskih zbirki na našim prostorima.

Gerhard Ledić bio je također čest suradnik Hrvatske televizije, gdje je posebno umapćena njegova serija dokumentarnih filmova o Pelješcu. Posebnu pozornost javnosti Ledić je s vremena na vrijeme privlačio i objavom vlastitih knjiga, koje nije distribuirao, već u strogo ograničenoj nakladi dijelio prijateljima. One se danas smatraju pravim raritetom. Nezaboravni lutajući reporter umro je u siječnju 2010. godine.