U Vinkovcima pronašli ostatke avarskog ratnika

O senzacionalnom arheološkom otkriću u Vinkovcima izvijestili smo jučer. Arheolozi vinkovačkog Gradskog muzeja pronašli su ostatke avarskog ratnika, a to znači da je istok Hrvatske naseljen već od  7. stoljeća. Još jedna je to potvrda da Vinkovci s pravom nose titulu najstarijeg grada u Europi.

Pomalo bizarno, ali ono na što su naišli radnici proširujući parcele na vinkovačkom groblju, otkriće je na koje se čekalo tisuće godina. I prava je senzacija za arheologe Gradskog muzeja Vinkovci koji sada imaju posla s posmrtnim ostacima avarskog ratnika koji je u zidanom grobu pohranjen s  pojasnom garniturom, pretpostavljaju na prijelazu iz 7. u 8. stoljeće.

- Do sada smo ovdje istražili sedam grobova od kojih je šest u rakama, a jedan je bio u imitaciji zidane grobnice. Pokojnik je u njoj imao je avarodobni pojas i rimski keramički vrč za prilog, što je recimo iznimno zanimljivo jer takve kombinacije nisu česte, kaže Anita Rapan Papeša, voditeljica istraživanja.

Ovo je jedan od najznačajnijih arheoloških nalaza u Vinkovcima. 

- Ono što nas je iznenadilo, pored samog pokojnika bio je ukopan konj. To nije nešto što do sad nismo viđali, ali konj je bio nedirnut, dodaje Rapan Papeša.

Otkriće koje nam na najbolji način odgovara na pitanje tko su bili Avari.

- Avari su bili nekakav elitni, vladajući, sloj što se vidi po opremi i što znamo iz povijesnih izvora, objašnjava Hrvoje Vulić, ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci.

Vrijedan je ovo doprinos avarskoj zbirci Gradskog muzeja Vinkovci- koju čini više od 600 istraženih grobova.

- Ono što Vinkovce čini različitim od gotovo svih drugih lokaliteta u Europi, pa i na svjetskoj arheološkoj sceni jeste da imamo taj kontinuitet od mlađeg kamenog doba pa do danas, dodaje Vulić.
Početkom ove godine u Vinkovcima je održan prvi avarski kongres na kojem se okupila krema avarodobne arheologije iz 15-ak europskih zemalja- što dovoljno govori o važnosti arheologije tog područja.