Crveni križ pomaže Hrvatskoj Kostajnici

I nakon prve faze popuštanja mjera - mnogi stariji ostali su u svojim domovima u skladu s preporukama, ali i zbog narušena zdravlja pa se ne mogu brinuti sami za sebe. Starijima i nemoćnima s područja Hrvatske Kostajnice pomaže tamošnji Crveni križ.

Djelatnici i volonteri Hrvatskog Crvenog križa za sve u potrebi dostupni su u bilo koje doba dana ili noći.

- Trenutno obilazimo 133 osobe starije životne dobi. Međutim, s obzirom na to da nam se dogodila pandemija koronavirusa i da je preporučeno da starije osobe ne izlaze iz svojih domova, preko 90 poziva tjedno imamo za dostavu lijekova, hrane, za košnju trave, za plaćane režija našim korisnicima koji moraju ostati doma, govori Maja Bohm, ravnateljica GDCK Hrvatska Kostajnica.

Mnogi stariji, iako bi u normalnim uvjetima mogli sami otići u nabavu, zbog straha od zaraze, ali i preporuka Stožera civilne zaštite - ovise o pomoći Crvenog križa i volontera.

- Nije meni problem ići, ja mogu. Imam auto, ali nije red da ja u ovim godinama idem. Držim se tih pravila, naglašava Nikola Zagorac.

- Obiđu nas dosta puta i što nam god treba to nam donesu. Stvarno smo zahvalni, naglašava Agata Zagorac.

Dnevno obiđu na desetke korisnika. Dostave im sve potrebno ili pomognu kako mogu.

- Ne izlazimo nikako van. Terasa nam je sad put za šetnju. Inače smo naučili do crkve i nazad šetati svaki dan, ali ova korona je napravila svoje i zato nam uskaču djelatnici Crvenog križa, govori Mira Ikasović.

- Kako oni zovu tako mi izlazimo na teren. Imamo i stalne ljude koji su dogovoreni kako se odlazi koji dan, naglašava Mirjana Abramović, GDCK Hrvatska Kostajnica.

A na usluzi će im ostati sve dok za to bude potrebe.