6. svibnja 1889. - Otvorena izložba u Parizu

Svjetska izložba, otvorena u Parizu 6. svibnja 1889., bila je već četvrta, a svaka je gradu davala izgled sve većom afirmacijom čeličnih konstrukcija.

Champ de Mars je izabran za glavno mjesto izložbe makar su se izložbeni prostori nalazili i u Trocaderu, Domu invalida i, Quai d’ Orsayu. Svjetskom se  izložbom te godine obilježavala i stota obljetnica Francuske revolucije. Francuska vlada, organizator, raspisala je javni natječaj za djelo koje će izložbu dostojno predstaviti svijetu.

Prijavilo se više od 100 tisuća dizajnera, arhitekata i graditelja, a pobijedio je inžinjer Gustav Eiffel s tornjem koji je trebao demonstrirati čelik, proizvod modernoga doba. Mnogi protivnici toga projekta su smatrali da je gradnja opasna i da će se toranj visok više od 300 metara srušiti. Najobrazovaniji dio pariške javnosti bio je duboko uvrijeđen samom idejom gradnje takvoga monstruma usred prelijepog grada. Pisalo se: – "To je uvreda zdravog razuma, pljuska dobrom ukusu, vrhunac rugobe!" Među potpisnicima prosvjeda bili su i znameniti pisci Maupassantt, Zola, Garnier, Dumas i mnogi drugi.

Eifelov se toranj gradio pune dvije godine i, kad je otvoren, osim što je predstavljao spektakularan ulaz na Svjetsku izložbu, tijekom vremena je postao simbolom Pariza. Željezna lady graciozno je stajala i, usprkos početnom neprijateljstvu Parižana, uspjela je preživjeti do današnjih dana. Tijekom izložbe toranj su posjetila oko 2 milijuna ljudi. Danas je Pariz nezamisliv bez toga tehnološkog čuda 19. stoljeća.