Sjećanja na koronu ulaze u muzej

Etnografski muzej Istre pokrenuo je prikupljanje dokumentacijskog fonda o vremenu u kojem smo prisiljeni živjeti s prijetnjom od covida 19.

Gotovo sablasan noćni snimak, u kojem se građane Trsta upozorava da ne izlaze iz stanova, jedan je od brojnih zapisa koji su ušli u građu muzeja. Riječ je metodi koja je u muzeologiji poznata pod nazivom "rapid response collecting" brzo djelovanje u povijesno važnim situacijama.

- Svi strahovi, oni temeljni koji nas prate kroz svakodnevicu poput strahova egzistencijalne prirode, strah od gubitka posla, kontakta, gubitka osoba koje su bliske, taj strah će još dugo vrijeme ostati, kaže Nuša Hauser, Etnografski muzej Istre.

Neke su situacije opuštenije od drugih. Ali je u podlozi svakog dana ipak izvanredno stanje. Suradnicu projekta Feodoru Gubaš ovo stanje prilično podsjeća na psihozu iz 1983., kad se kupovalo bonovima, kad je bila nestašica šećera, brašna i kad se vozilo par-nepar.

Ugostitelj iz Padove Žarko Gardašević ne sjeća se da je ikad u životu doživio nešto slično. Kafić je zatvorio 20. veljače i požurio na vlak. Išao je u Rim za vikend. U nekoliko sati koje je proveo u vlaku, dogodila se Lombardija, Padova... U šest sati se promijenilo sve, cijeli sistem.

Koliko god stvari se promijenilo, jedna ipak nije. Ostao je humor. Sredstvo za borbu koje djeluje i u najtežim situacijama.

Više pogledajte u videoprilogu.