8. svibnja 1921. - Radićeva skupština u Koprivnici

Koprivnica je 8. svibnja 1921. imala svečanost kao nikada do tada – veliku Radićevu skupštinu.

Glavni organizator skupštine bio je gradonačelnik Koprivnice Ivan Kraljić a uvelike je pomagao i seljački narod. Razdragane su mase odjevene u svečano ruho već na kolodvoru dočekale dragog gosta Stjepana Radića i njegova suprugu Mariju. Cijelim putem do središnjeg trga, gdje su prvaci Hrvatske republikanske seljačke stranke držali govore, orila se pjesma seljačkih društava. Razdragani su domaćini gostima mahali cvijećem, vijencima i raznim zelenilom.

Stjepan Radić prvi je stupio na govornicu. Već nakon pozdravnih riječi okrenuo se prema političarki i ženi iz naroda Mari Matočec s prijedlogom da se ona obrati „dragim seljačkim sestrama“. U taj tren došlo je do incidenta. Narodni zastupnik Tomo Jalžabetić dobacio je ljutito „ne, ne, samo babama ne treba dati govoriti“. Radić se usprotivio riječima: Tko je protiv žena, ne spada k nama“.

Omiljena političarka i glasnogovornica žena Mara Matočec nije ostala dužna; za govornicom je predbacila Jalžabetiću da on Hrvatskoj republikanskoj seljačkoj stranci pripada samo tijelom, a ne dušom. Nadovezala se vatrenim govorom u kojem se zalagala za nasljedna prava žena nakon smrti supruga na koje one tada nisu imale zakonsko pravo.

Mara Matočec i sama je bila udovica pa je znala što znači ostati bez imovine poslije suprugove smrti. Sačuvan je i dragocjeni filmski zapis skupštine koji svjedoči o popularnosti Stjepana Radića među seljačkim svijetom.
Skupština na kojoj su govorili stranački prvaci održala se uoči proglašenja „Ustava neutralne seljačke republike Hrvatske“ koji je postao temeljni nauk ili program HRSS-a.