Prijeđeni kilometri za samo 10 kuna

Odlučila sam na jedan dan biti jedna od brojnih osoba koje nažalost svakodnevno viđamo na ulicama, a to su one koje kopaju po smeću,  kontejnerima, kako bi zaradile koju kunu.

Nabavila sam vrećicu za boce i krenula - cilj je bio vidjeti koliko boca mogu skupiti u tri sata. Valja napomenuti da je prilog snimljen prije epidemije koronavirusa u Hrvatskoj, 10. ožujka 2020.

Ono što znam je da kažu da nužda ne pita, da u nuždi nema srama, ali mislila sam da bi mi nekako bilo lakše kada bih stvarno bila primorana skupljati boce, da se što više zakamufliram. Zato sam uzela kapu, pa me možda manje ljudi prepozna, da se što manje lica vidi.

Krenula sam u 11:34.

Putem nailazim na nekoliko radoznalih lica, jedan građanin pita jesmo li snimatelj i ja u komunalnoj kontroli, drugi s prozora viče: "Kaj trebate vi? Nema ti tu boca!".

U grani drveta, pogotovo ako je zakrivljena, pronalazim korisno pomagalo kako bih dograbila boce iz dubine kontejnera. Mnogo ih je u tako lošem stanju da za njih ne bih dobila ni lipu.

Putem srećem gospodina koji mi kaže da živi od skupljanja boca. Ne želi pred kameru.

Preko tjedna, kaže, i do osam sati dnevno skuplja boce. Može ih se skupiti  od 80 do 120.

- Pravila vam nema. Jučer sam čitav dan hodao, skupio sam 52 boce. Zavisno od kvarta, na Knežiji nećete naći boce, jer tamo ima.. Neću reći, svatko je ispod svoje kape gospodin, ali ima pun kufer klošara koji to skupljaju za pijaču. Znate tko skuplja 120 boca? Skupljaju biciklisti koji su se organizirali, kaže.

Otkriva mi i mjesta u Zagrebu gdje je najbolje skupljati boce - u kvartu Cvjetno naselje i Vrbiku. Najisplativije je, dakako, skupljati dan nakon praznika ili vikendima, kaže.

Nakon sat vremena skupljanja žedna sam, zlo mi je od smrada boca. Imam osjećaj kao da mi je pao tlak, treba mi pothitno kava.

Putem nailazim i na mjesta gdje me netko već preduhitrio, izabrao boce koje nešto vrijede.

One koje sam i sama uspjela skupiti na kraju dajem muškarcu koji živi od toga.

Neugodno mi je kada je oko mene puno ljudi. No većina ne reagira, prave se da me ne vide. To mi je puno draže.

Uočila sam pogled jednog čovjeka dok sam kopala po smeću. Gledao me pogledom punim sažaljenja.

Ipak, neugodnije je kada te netko pita: "Hej, što radiš, što kopaš?". Barem je to moje iskustvo.

Zaključak: potrebno je puno hodati da biste skupili samo deset kuna. Mislim da sam time i previše rekla.

Pogledajte video: