10 svibnja 2003. - Ukradena Cellinijeva Saliera

Kada je ukradena Cellinijeva Saliera iz bečkog Kunsthistorisches Museuma, slavni se firentinski zlatar i kipar u grobu možda i smješkao. U lopovu je prepoznao djelić svog pustolovnog duha!

Robertu M., montažeru alarmnih uređaja, pri posjetu Muzeju, skulpturica se strašno svidjela, kako i ne bi kad je procijenjena na 50 milijuna Eura. Lopov je primijetio da baš i nije osobito čuvana. U noći 10 svibnja 2003. vratio se u Muzej. Zgrada se renovirala i bila je okružena skelama i grubim platnom, pa je bez teškoća otvorio prozor polugom.

Zatim je razbio staklenu vitrinu u kojoj je bila Saliera i – istim se putem vratio natrag u svoj stan nedaleko od Muzeja. Za nekoliko mjeseci kradljivac je pokušao iznuditi sedam milijuna dolara, ali ucjena nije uspjela. Pri ponovnom pokušaju, Salieru je ipak uklonio iz stana, stavio je u metalnu kutiju i zakopao u šumi na području Zwettla u Donjoj Austriji. No, prema broju mobitela, policija mu je ušla u trag, uhapsila ga, a Robert M. je sam otkrio mjesto gdje se nalazila soljenka.

Jedino sačuvano djelo Benvenuta Cellinija od plemenitog metala baš je ta soljenka, saliera, napravljena u 16. stoljeću za francuskog kralja Francoisa I. za vrijeme umjetnikova boravka u Francuskoj. Izraziti je primjerak elegantne faze manirizma čija je, očito, sporedna uloga da u njoj stoje začini. Sol je iz mora, papar s kopna, te je soljenka oblikovana kao čamac. Sol je pod zaštitom Neptuna, nad paprom bdije Cerera, a na postolju su figure koje predstavljaju četiri godišnja doba i četiri doba dana. Veličine 26 puta 33 centimetara, to je malo djelo zapravo svojevrsna izložba umjetnikove virtuoznosti i mnogi je zovu Mona Lisom skulpture!