Prehrana tijekom pandemije

Uravnotežena prehrana i kretanje važni su za održavanje zdravlja. Stručnjaci ističu da ,iako je u vrijeme pandemije ponekad i teško provoditi zdrave životne navike - ipak treba biti ustrajan.

Proteklih mjeseci ljudi su više vremena provodili u kućama te su se manje kretali. Mnogi su zbog stresa konzumirali veće količine nezdravih i nutritivno siromašnih namirnica.

- Dolazi do tog takozvanog emocionalnog jedenja, odnosno jedenja kada nismo gladni, iz dosade  ili nekog drugog razloga. Bilo bi dobro osvijestiti te trenutke. Možemo si zapisati mjesto, vrijeme kada se to događa i osvijestiti kako se osjećamo u tom trenutku, kaže nutricionistica Nina Penezić.

Stručnjaci savjetuju - jedite što više sezonske hrane. Mnogi ipak znaju što je za njih zdravo. Pandemija je mnoge podsjetila kako su nam za zdravlje i imunitet nužni domaći i svježi proizvodi.

No, ako ipak sami ne možemo izbalansirati prehranu, treba potražiti pomoć.

- Najčešće zovu u biti kronični bolesnici i radi se o nekim specijalnim dijetoterapijama, naravno uvijek imamo upita i u vezi mršavljenja i čujemo se svakako s našim starim korisnicima koji inače dolaze k nama, dajemo im dalje nekakve upute i smjernice kako se ponašati i što učiniti, dodala je Penezić.

Savjetovalište za prehranu Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije već tri godine besplatno pomaže sugrađanima. Zbog pandemije ne primaju korisnike no dostupni su telefonom.