U NP-u Krka vrijedno arheološko otkriće

Vrijedno arheološko otkriće u Nacionalnom parku Krka! Srednjovjekovna utvrda Nečven, podignuta u 14. stoljeću, čuvala je topničko oružje mačkulu. Riječ je o iznimno vrijednom primjerku iz 17. stoljeća, napravljenom od bronce.

Grmjelo je iz ove mačkule prije gotovo četiri stoljeća! Kao kod suvremenih sinjskih im rođaka po barutu, kojima se slavi alkarski pogodak u sridu.

No iz tvrđave Nečven pucalo se - ubojito.

- Kao što se danas minobacači koriste, zbog svoje ubacne putanje - da istjeraju neprijatelja iz utvrđenog položaja, iz nekakvih zaklona i bunkera - tako se i ova naprava koristila, kaže Joško Zaninović za HRT-ov Dnevnik.

A za rukovanje mačkulom tražilo se precizno oko i - čvrsta ruka!
    
- Mačkula ili mužar napunio bi se crnim barutom. Ima rupica kroz koju ide fitilj odnosno korda. Ubaci se unutra projektil od kamena i od željeza i onda bi se ispaljivao. Sa strane postoji jedna ručica da ga se može usmjeriti, objašnjava Zaninović.

Iznimno očuvani primjerak artiljerijskog oružja pronađen je prilikom konzervatorskih radova - u šesterokutnoj kuli.


- Izrađen je od bronce, težak je 30-ak kilograma, i vidi se da je prilikom jednog ispaljivanja došlo do oštećivanja dna, koje je stradalo u eksploziji i postao je od tada neupotrebljiv, navodi Zaninović.

Srednjovjekovne utvrde Nečven i na suprotnoj strani kanjona - Trošenj grad, pripadale su suparničkim velikaškim obiteljima Nelipić odnosno Šubić. Podignute su na važnome karavanskom putu od Bosne prema moru, na mjestu gdje je bio most preko Krke.

- Tu su se obilato naplaćivale putarine i mostarine i donosile veliku dobit onima koji su ih posjedovali, kaže Zaninović.

Nekoć su se gledale preko nišana. Uskoro će - preko nove atrakcije Nacionalnog parka - 462 metra dugog visećeg mosta!

- To će njega činiti drugim po slobodnom rasponu u Europi. A u svijetu bi to bio treći najduži most, kaže Nella Slavica, ravnateljica NP-a Krka.
Projekt neće zaustaviti ni kriza izazvana pandemijom - tvrde u Nacionalnom parku. Već samo malo - odgoditi.