Križonoša iz Vrbanja pomaže Zagrebu

Ove je godine križonoša iz Vrbanja, Mateo Bratanić, inicirao prikupljanje pomoći za Zagreb, nakon razornog potresa. Vrbanjani su skupili 100.000 kuna! Za jedno selo u unutrašnjosti otoka Hvara u kojem živi oko 400 stanovnika, to je puno, to je lijepa gesta.

Već 30 godina obitelj Bratanić živi u Kanadi, ali ljeta provode u rodnom Vrbanju na Hvaru. Ove su godine doputovali ranije, jer im je sin imao čast biti križonoša.

- Ovo mi je 20 put da dolazim ovdje, da dolazim u Hrvatsku. I dok sam bio mali, to mi je bila želja u srcu, da ću jednog dana nositi križ. Otac mi je nosio križ, dva barbe su nosili križ, govori Mateo Bratanić, križonoša.

- Mateo je šesta generacija, koja je nosila križ, a nosili su ga moj pradjed, djed, otac, moja dva brata, i ja i sada Mateo. Čak su od moja dva brata sinovi zapisani i uskoro će doći na red. I po mojoj majci svi su nosili križ. Moja je supruga iz Jelse i njezini su svi nosili križ. Mi smo jedna velika obitelj križonoša, naglasio je Tonči Bratanić, otac križonoše.

Procesija Za križem 2020., bila je tiha i jednostavna, u Vrbanju je dobila i humanitarni karakter.

- Na ideju je došla obitelj križonoše koja je predložila župniku i našem Župnom ekonomskom vijeću i mi smo to prihvatili. On je svu financijsku pomoć prenio na račun za Zagreb, a iznos do 100.000 kuna je nadoplatio sam otac od križonoše, istaknuo je Josip Vodanović, član Župskog ekonomskog vijeća.

Bratanići su uredili staru kuću u Vrbanju. Tko zna možda se njihov sin Mateo, kad završi studij biologije, odluči vratiti i živjeti na otoku.

- Bilo gdje u svijetu da se nalazite, kad spomeneš da si iz Hrvatske, s Hvara, pogotovo u turističkom pogledu ili u vjerskom kroz procesiju Za križem svi su oduševljeni. Ponosni smo što smo iz Hrvatske, iz Vrbanja, rekao je Tonči.

Ponekad se na otoku čini da što je selo manje, to su ponos i srce njegovih stanovnika veći. Humanitarna akcija Vrbanj za Zagreb nije završila. I dalje se skuplja pomoć za naš glavni grad.