Otac, bivši branitelj, preminuo je lani. Njegove memorabilije donirala je muzeju

Ane Čerjan kći je hrvatskog branitelja, koji je većinu rata proveo na gliseru u dubrovačkom akvatoriju. Prošle je godine preminuo pa je Ane odlučila neke njegove memorabilije donirati dubrovačkom Muzeju Domovinskog rata.

- Dugo vremena imamo ovo doma i iskreno, jako je teško to nekako uklopiti u svoj svakodnevni život, a mislim da je jako lijepo da negdje bude izloženo i da netko vidi, govori Ane Čerjan, kći dubrovačkog branitelja iz 1991.

Sve je počelo virtualnim pozivom Muzeja Dubrovčanima u vrijeme dok su vrata tvrđave Imperial bila zatvorena.

- Počeli smo s jednom akcijom objavljivanja poluobrađene građe da bismo mogli nadopuniti kataloge muzejskih predmeta. Objavili smo određene fotografije naših građana u vrijeme blokade Grada i vrijeme Domovinskog rata gdje su nam nedostajali podaci tko su osobe na fotografijama, rekla je Varina Jurica Turk, ravnateljica Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik.

Odaziv je bio iznad svih očekivanja - više od 3000 poruka kojima su nadopunili sve podatke. Dio Dubrovčana je, u ovo vrijeme boravka u kući, pronašao stare zaboravljene fotografije iz tog vremena, koje mnogima nije povijest, i također ih donirali Muzeju na Srđu koji već 12 godina u neobnovljenoj tvrđavi priča priču i donosi istinu o svemu što se događalo.

-  Znate kakvi su vam branitelji. Oni vam ne vole pričati o tome jer jednostavno to je njima bilo teško iskustvo. Koliko god smo mi ponosni na njih i želimo čuti te priče, ali oni jako slabo oni pričaju o tome. Tata isto tako nije baš volio pričati o tome, više sam čula od drugih ljudi, govori Ane.

Tako joj je jednu ispričala majka kad je nakon jednog od jačih napada na Dubrovnik pokušala dobiti informaciju o njemu, tražeći ga imenom i prezimenom - bezuspješno.

- Kada je došao doma, kad je majka vidjela da je sve dobro, onda se naljutila - kako te nisam mogla dobit?! Pa mene ti oni zovu Bumbar. Kaže ona - pa zašto Bumbar? Odakle Bumbar?  Oni su njega tako zvali jer je uvijek zujao, brz je bio, zujao je kao bumbar i dobio je taj nadimak, sjeća se Ane.

- Taj emotivan dio uvijek je na određeni način implementiran i u naš stalni postav i u naše povremene izložbe i hvala Bogu da jest. Jer bez ljudi ne bi bilo Grada. I bez branitelja isto tako, ne bi bilo Grada, naglašava Jurica Turk.

U planu dubrovačkog Muzeja je izložba građe nastale u teško vrijeme Domovinskog rata, a prikupljene u drugo teško vrijeme - ono korona krize.