11. svibnja 1938. - Umro Janko Thierry

Upravo u vrijeme kad se medicinska znanost u Zagrebu počela razgranjivati u specijalne struke, mladi liječnik Janko Thierry opredijelio se za venerologiju i tako postao naš prvi specijalist za spolne i kožne bolesti. „Samo dobar čovjek može biti i dobar liječnik“, govorio je pun ideala, i velikih moralnih vrlina.

Doktor Janko vitez Thierry bio je potomak stare i ugledne zagrebačke obitelji. Liječnički poziv bio je gotovo nasljedan u obitelji, pa je mladi Janko pošao istim stopama. Studirao je medicinu u Beču i Gracu i nakon promocije 1901. zaposlio se kao asistent u Zakladnoj bolnici u vrijeme dok je još bila na Jelačićevu trgu.

Uskoro je kao naš prvi venerolog preuzeo vodstvo odjela za veneričke i kožne bolesti. Na njemu je radio i nakon preseljenja bolnice na Sveti Duh, punih 36 godina sve do umirovljenja. Doktor Thiery prvi je u Hrvatskoj uveo liječenje sifilisa salvarzanom, a prenio ju je izravno od njezina osnivača profesora Ehrlicha iz Frankfurta, gdje je bio na usavršavanju. Već prve godine pred Zborom liječnika izvijestio je o 50 uspješno izliječenih pacijenata.

Za vrijeme duge i nadasve predane liječničke prakse, napisao je niz stručnih rasprava i knjižica za široku javnost. Poznato je djelo In dosis refractis za liječnike i laičku publiku. Doktor Thierry velikodušno je darovao Zboru 1000 forinti za izgradnju liječničkog doma. Bio je kućni liječnik uglednih zagrebačkih obitelji, a siromašne je ne samo besplatno liječio nego im i pomagao. Plemenit čovjek i uzoran liječnik,  Janko Thierry koji je dao izniman doprinos u izgradnji hrvatske medicine, umro je 11. svibnja 1938. u 64. godini.