Obroci za same i siromašne

Varaždinska županija poduzela je jedinstveni pothvat, financirajući u potpunosti projekt pod nazivom "Dostava dnevnih toplih obroka starijim osobama narušenoga socijalnog ili zdravstvenog stanja".

Više od dva tjedna traje hvale vrijedna akcija, zahvaljujući volonterima Crvenoga križa, osnovnim školama, vatrogascima i gerontodomaćicama. Pripreme počinju već od pet sati ujutro u kuhinji Osnovne škole u Ivancu.

- Dobro je skuhati i znati da si nekome pomogao, imamo 380 obroka dnevno. Nadamo se da su ljudi zadovoljni i sretni, mi smo isto sretni, rekla je kuharica Područne škole Salinovec Jana Matučec.

Gerontodomaćice i volonteri Crvenog križa hranu predaju vatrogascima koji ju prevoze diljem lepoglavskoga kraja.

- Mi smo naučeni pomagati ljudima u ovom kraju, rekao je zapovjednik DVD-a Kamenica Ivan Jakopović.

- Imamo dosta veliko područje, pa u tim nekim rubnim dijelovima nema niti trgovine, niti mogućnosti nabavljanja nekih osnovnih životnih potreba. Ja za njih upravo to radim, rekla je Aleksandra Štefanek, gerontodomaćica CK-a Varaždinske županije.

Riječ je o ljudima koji su već otprije korisnici pomoći, djeca su daleko, a zbog kriznih mjera - ukinut im je prijevoz, pa su u još dubljoj izolaciji i težoj situaciji. Gospođa Evica Jug, raduje se društvu, više nego samom obroku.

- A vi ste mi sad najbliži, vi koji dolazite k meni, rekla je.

Tri dana u tjednu, Varaždinska županija financira 600 toplih obroka.

- Mi smo odlučili naše ljudske i financijske resurse sada usmjeriti upravo na ovakve projekte, da pomognemo ljudima koji su najugroženiji, dakle oni koji su stari i bolesni,  teško pokretni, nepokretni. Projekt će ukupno koštati 80.000 kuna, rekla je Natalija Martinčević, koordinatorica projekta.

Zaključuje gospođa Evica zagorski optimistično, u Krležinoj maniri - u Kameničkom Podgorju, "nigdar ni bilo da nekak ni bilo".