Ove godine na maturi samo obavezni predmeti

Maturanti će ove godine na državnoj maturi pisati samo obvezne predmete, ne izborne, a nakon što su saznali da neće pisati gradivo drugog polugodišta, dobili isu  detaljne upute Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje o tome koji su sadržaji reducirani.

- Otvorene prijave za pisanje probnog online eseja iz Hrvatskog jezika
- Ministrica Blaženka Divjak o državnoj maturi

- Epidemiološke upute su takve da je jasno da se pišu samo predmeti koji su obavezni na državnoj maturi nema u tom okviru mjesta za pisanje izbornih predmeta u tom kontekstu je NCVVO predložio novi kalendar pisanja obveznih predmeta pisanja ispita. Ministarstvo je dalo suglasnost i očekujemo da Nacionalni centar kalendar i objavi, izjavila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak uoči današnjeg sastanka užeg kabineta Vlade.

Provjerili smo kako teku pripreme za ispite

Probni on line esej iz hrvatskog jezika maturanti pišu za tjedan dana. A onaj za ocjenu u lipnju. Kako je objavljena redukcija ispitnih sadržaja, pitamo maturanticu Arnu je li zadovoljna. Svatko, kaže ima neku mrsku lektiru. Maknut je Kiklop pa je svima lakše, dodaje.

Ima toga još što je ove godine "maknuto"

- Za višu razinu hrvatskog jezika to je Krležin Povratak Filipa Latinovicza, Stranac Alberta Camusa te Tin Ujević i njegovo pjesništvo. Za osnovnu ili B razinu izuzet će se Krležini Glembajevi i Cesarićevo pjesništvo, kaže ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić.

Jedna razina jedan dan, druga razina sutra

To je što se vječnog pitanja tema na eseju tiče. Detaljne tehničke upute još usuglašavaju, ali neke su poznate. Pisat će na udaljenosti od 2 metra. Katavić dodaje kako postoji i alternativa da se ispiti jedne razine pišu jedan dan, a druge drugi dan, tako da se učenici ne mogu susresti. Preporuka je i da se piše uz otvorene prozore, jedina iznimka bit će prilikom slušnog dijela engleskog jezika.

I još jedna izmjena u odnosu na prošlu godinu

- Pitanje kemijskih olovaka. Pristupnici su svi dobili olovke NCVVO-a, a sada će zbog epidemioloških razloga donijeti svoje. A sami će odlučiti hoće li imati maske ili ne, kaže ravnateljica Ivana Katavić. A do tada pristupnici moraju završiti četvrti razred i dobiti završne ocjene.