Borg i McEnroe - sukob leda i vatre izbliza

Među mnogobrojnim sportskim suparništvima, jedno od poznatijih je ono između dvojice velikana tenisa - miroljubivog Björna Borga i eksplozivnog Johna McEnroea. Film o vrhuncu tog rivalstva pogledajte večeras na Drugom programu u 21 sat.

Šveđanin Björn Borg, najbolji svjetski tenisač, na putu je da osvoji peti rekordni uzastopni Wimbledon 1980. godine – još mora pobijediti neumornog i upornog Johna McEnroea. S golemim pritiskom na oba tenisača ova sportska drama kulminira u iznimno napetom finalnom meču, koji se smatra jednim od najvećih svih vremena.

Borg je tipično skandinavski snažan, hladan i strogo discipliniran igrač, nasuprot mladom, eksplozivnom i vrlo talentiranom Amerilancu McEnroeu. Taj sraz "leda i vatre" - Borga i McEnroea, između 1978. i 1981. godine dogodio se 14 puta.

Iako se često bunio, lomio rekete i psovao, pokazalo se da je Amerikanac često bio u pravu, naravno ukazujući na pogreške na, bijelome sportu, neprihvatljiv način.

U švedsko-dansko-finskoj sportskoj drami (Borg McEnroe, 2017.) glume Sverrir Gudnason, Shia LaBeouf, Stellan Skarsgard i drugi. Scenarist je Ronnie Sandahl, a redatelj Janus Metz.

Glavne su glumce trenirali bivši poznati tenisači Jarkko Nieminen i Veli Paloheimo, a dok je Borgu posvećena zahvala na kraju filma, McEnrou nije, što sugerira da su dvojica velikana i u odnosu prema ovom uratku imali drugačije pristupe.

Priča o teniskom suparništvu 1980. godine nominirana je za Europsku filmsku nagradu 2018. u dvije kategorije: EFA People's Choice Awards - Janus Metz i najbolji europski glumac Sverrir Gudnason.