Vatrena navijačica nogometnog kluba Liverpool

Kada je riječ o nogometu mnogi kažu kako je to pretežno muški sport i zanimacija, pa ipak jedna dama samouvjereno ulazi među legende tog sporta. Fotografije u prostoriji i njezin pomno odabran crveni sako otkrivaju što povezuje nju i te velikane - ljubav prema nogometnom klubu Liverpool.

- Ispočetka je bilo jako čudno, pogotovo što je upravo, što je to klub udaljen desetke tisuća kilometara daleko od mog rodnog mjesta. Bilo bi logičnije da je to neki nogometni klub iz grada iz kojeg potječem ili Dinamo ili Hajduk. Tako da je bilo takvih komentara, ali i pogotovo radi toga što sam žena. Nisam ja nikada tome pridavala veliku pozornost, rekla je Adrijana Prskalo.

Svjesna da već i kao navijačica jednog nogometnog kluba privlači zanimanje, Adrijana je odlučila podijeliti svoju priču.

"Nikada nećeš hodati sam" službeni je moto i naslov himne kluba Liverpool, ali i naziv knjige koja je nastala kao trajni zapis predanosti jednom sportu i jednom klubu.

- Sama ideja o pisanju knjige je došla meni na jako zanimljiv način. Obično se takve ideje vrte ljudima dugo vremena, godinama po glavi, međutim meni je se to vrtjelo jako kratko u glavi. Zapravo je krenulo sve od knjige Zlatka Dalića "Rusija naših snova" koju sam pročitala u roku od jedne večeri i komentirala sam s prijateljicom kako je zanimljivo da je knjiga jednostavno napisana, jednostavnim izričajem i da je očito bila puna emocija i pisana iskreno. Dojmila me se njegova knjiga i onda mi je prijateljica onako kroz šalu rekla pa mogla bi i ti napisati nešto takvo. Koliko ste vi prošli događaja i doživljaja uz Liverpool i tu vašu priču, mogla bi i ti nešto takvo napisati, sjeća se Adrijana.

Prijateljstva, putovanja, nogometne utakmice i mnoštvo uspomena, samo je dio onoga što Adrijanu veže uz Liverpool, klub koji prati od svoje desete godine.

- Knjigu počinjem upravo s ovim rečenicama koje sam maloprije rekla, vezano za ideju pisanja knjige pa onda imam jedan kratki dio o povijesti Liverpoola, za sve one koji ne znaju kakvu priču povijest Liverpool ima, i onda ide priča o osnivanju Liverpool Fan Kluba u Bosni i Hercegovini, zatim otvaranje Liverpoolovog puba u Mostaru koji je jedini na ovim prostorima baš u znaku Liverpoola, zatim regionalna priča povezanosti svih fan klubova u regiji, što je također zanimljiva priča, onda slijede svi oni odlasci na utakmice koje sam imala i na kraju poglavlje koje se odnosi na Dejana Lovrena koji je vezan uz ovu našu priču i jedan je od recenzenata moje knjige, govori Adrijana.

Nogometni klubovi, barem oni veći, imaju brojne ogranke klubova obožavatelja diljem svijeta pa tako i Liverpool.

Adrijana živi u Mostaru, Antonio u Zagrebu i na jednom takvom regionalnom susretu su se upoznali. Okupljanja su neformalna, opuštena i održavaju se najčešće u pubovima koji predstavljaju ujedno i sjedišta fan klubova.

- Za mene Liverpool znači prvotno najveća strast, najveću ljubav koju sam do sada imao. Još nisam oženjen, tako da Liverpool je moja najveća ljubav. Prijatelji, jako puno prijatelja sam stekao kroz Liverpool, sretni momenti, najsretniji dan u životu vrlo vjerojatno je bio vezan za Liverpool, tako da za mene je Liverpool ljubav, prijatelji i familija, govori Antonio Krizmanić.

Ovakva okupljanja mnogo različitih osoba čine jednu zajednicu. Samo istinski navijači nekog nogometnog kluba, iako i njima ponekad ponestane riječi, mogu opisati taj osjećaj privrženosti nečemu, osjećaj zajedništva i pripadnosti.