Pripreme za školu, mnogi negoduju

Dok Sindikat hrvatskih učitelja apelira na Vladu da se odgodi povratak u niže razrede, škole se pripremaju za prihvat učenika. No, zaposleni roditelji nisu zadovoljni uvjetima i načinom održavanja nastave. U 23 osnovne škole u Šibeniku i županiji, nastavu će pohađati manje od 50 učenika.

Zbog epidemioloških mjera, ali i nejasnih uvjeta odgovornosti roditelja, malo tko će u školu. Već pri potpisu izjave da je dijete zdravo - roditelji mogu pogriješiti.

- Meni nije jasno na koji način da ja to procijenim, kako da kazneno odgovaram za nešto za što nisam stručna ni sposobna, a na kraju svega mi nije jasno tko je taj tko će me kazniti, upitala je majka učenika 1. razreda Jelena Kenđel Čular.

Mnogi u vezi sa školom negoduju. No mjere i uvjete određuju epidemiolozi i Ministarstvo obrazovanja.

- Ja prihvaćam da je to roditeljima teško da na sebe prihvate takvu odgovornost u nekom djelu se s tim i slažem, ali to je jednostavno uvjet koji moramo ispuniti, ističe pročelnica Ureda za društvene djetnosti grada Šibenika Mirjana Žurić.

Škole se otvaraju da bi roditelji mogli na posao. No ovakav rad škola nikome ne odgovara, a bake i djedovi ne smiju doći po djecu - za koju je pratnja obavezna.

- Čuvanje djece kako Ministarstvo predstavlja boravak u školi nam ništa ne pomaže, radno vrijeme je do 3 , djeca su u školi do 10-11 sati. Nakon toga tko će ih čuvati? Onda bi trebao ići doma baki koju smo do sada čuvali, upitala je Jelena Kenđel Čular.

Vrtići i škole su spremni. Nije bilo teško zadovoljiti mjere za mali broj učenika. Anketa je pokazala da će ih u 9 šibenskih škola biti samo 27-ero.

- Pretpostavljam da će taj broj biti čak i manji jer kad netko od roditelja vidi da nema djece u školi, odustaju onda slati svoj djecu, smatra pročelnica Žurić.

- Moramo upozoriti na činjenicu da dijete može doživjeti jednu neugodu i šok kad se pojavi u školi koja je prazna, koja je zatvorena, smatra predsjednica područnog HUROŠ-a Maja Morić.

U 13 županijskih škola još manje interesa. Najavljeno je 20 učenika za 5 škola. Tako da mnogi ovu odluku dovode u pitanje.

- Iz svega se ovoga da zaključiti da je najbolja opcija da djeca ostanu i završe ovu školsku godinu online, ističe gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

A pravo stanje - u pustim i zatvorenim školama, znat će se tek u ponedjeljak.