15. svibnja 2003. - Umrla June Carter Cash

Svestrana Amerikanka, pjevačica, glazbenica, glumica, skladateljica, humanitarka June Carter Cash umrla je 15. svibnja 2003. u 75 oj godini od posljedica zahvata na srcu.

No svijet će je ponajprije pamtiti kao životnu i poslovnu družicu kantautora Johnnyja Casha. S deset godina počela se baviti kantri glazbom u obiteljskoj trupi Carter Family. June je bila poznata među glazbenicima, a s njom je rado surađivao i Elvis Presley. Svirala je razne instrumente i imala nevjerojatan talent zabaviti i nasmijati publiku. Zamijetili su to mnogi, pa i menadžer Johnnyja Casha, koji je pjevaču nakon jednog zajedničkog nastupa u Dallasu 1961. predložio da je stalno angažiraju. Johnny, kojem se June već otprije sviđala, spremno je pristao.

Slavu su kao par koji pjeva country stekli su 1967. pjesmom Jackson. Od trenutka kada ju je napokon zaprosio, na koncertu u Kanadi sljedeće godine, June Carter i Johnny Cash svoj su odnos samo produbljivali, i poslovno, i privatno. Širili su sreću i blagostanje. Dijelili su ista životna stajališta. Oboje su  voljeli pomagati potrebitima, ne ustručavajući se javno progovoriti ili kritizirati nepravdu.

Bili su veoma bliski s Juneinim rođakom, američkim predsjednikom Jimijem Carterom. June je još povremeno nastupala s obiteljskim sastavom, a objavila je i samostalne albume. Za soloalbum Press dobila je 1999. Grammyja. Tu je nagradu osvojila i za duet s Cashom.

Osim glazbenog June je imala i glumački talent, a zamijetio ju je redatelj Elia Kazan. Glumila je u nekoliko filmova i televizijskih serija kao što je na primjer i kod nas emitirana Dr. Quinn, žena vrač.

O odnosu June i Johnnyja 2005. snimljen je film Hod po rubu.