Kopački rit: nova pravila za posjetitelje

Od ponedjeljka se otvara i Park prirode Kopački rit, u čijim će ljepotama nakon dugotrajnog boravka kod kuće mnogi uživati. Iako se za taj netaknuti dio prirode ništa važno nije promijenilo, za posjetitelje se uvode nova pravila.

Privezani na jezeru Skadaš, brodovi čekaju posjetitelje. Početkom idućeg tjedna ponovno će biti u pogonu. Osim vožnje brodom, nudi im se i šetnja poznatom šetnicom.

- Ona je dugačka preko 2,5 km i omiljeno je mjesto gdje dolaze brojni posjetitelji uživati i opustiti se. Također će biti u ponudi naši izleti brodom, naši individualni izleti čamcima. No posjet parku bit će moguć jedino uz pridržavanje propisanih mjera, rekla je voditeljica Odsjeka za promociju i provedbu projekata u JU PP Kopačkome ritu Ružica Marušić.

- Higijenske mjere koje se odnose na dezinfekciju ruku, odnosno uporabu rukavica i maski i naravno poštivanje nekavog reda prilikom ulaska u park, rekao je Tomislav Bogdanović.

Na 15 tisuća četvornih metara površine, ne bi trebalo biti problema ni za ribolovne rekreativce.

- Od ponedeljka oni mogu ovdje na prijemnom centru kupiti dozvole dnevne i godišnje, a oni koji imaju godišnje mogu krenuti u ribolov, rekla je Ružica Marušić.

Zbog specifičnog vodnog režima i dinamike plavljenja, izgled Kopačkog rita neprestano se mijenja, otkrivajući svoje ljepote i u svibnju. Tu je svoj dom pronašla i jedna pernata obitelj.

- To je obitelj labudova koju smo vidjeli i ranije. Zasada ima dva mlada, ali još ima neizleženih jaja tako da očekujemo da bih moglo biti do osam, rekao je stručni voditelj u JU PP Kopački rit Vlatko Rožac.

Ova prirodna oaza, mjesto je iznimne raznolikosti.

- Oko 3000 vrsta je dosada zabilježeno, ptica je oko 300, riba 53, biljaka 550, rekao je Vlatko Rožac.

Godišnje Kopački rit posjećuje oko 40 tisuća posjetitelja, koji su ovih dana izostali, no zato se radilo. U razgledavanje ovog prirodng bisera uskoro će se moći krenuti i s novog pristaništa.