U Krapinsko-zagorskoj županiji nakon potresa svi čekaju zakon i pomoć države

Popisani su u potresu oštećeni objekti u Krapinsko-zagorskoj županiji. U Gornjoj i Donjoj Stubici te Mariji Bistrici ih je 413. Nisu oštećene samo obiteljske kuće, nego i škole i crkve. Iako je od onda prošlo 40-tak dana, obnove nema. Svi čekaju zakon i pomoć države.

Tri naraštaja obitelji iz naselja Sveti Matej raselilo se kod rodbine i prijatelja. Prizemlje njihove kuće stradalo je u potresu i nije za stanovanje.

- Ja to moram sanirati jer ako dođe još jedan takav udar i onda postoji opasnost da se čitava kuća sruši i onda je nas 9 nezbrinuto, govori Milan Bigec, Sveti Matej, Gornja Stubica.

No, sanacija čeka Zakon o obnovi, već više od mjesec dana. Tako je i u područnoj školi, koja je, ironično, obnovljena prije 2 godine. Šteta je zasad 180 tisuća kuna.

- Izvana škola izgleda kao mladenka, nema ni jedne pukotine, ali ovo traje mjesec i pol i mi stalno imamo tu trešnju. Stalno ta žbuka i dalje pada, naglašava Sanja Knezić, ravnateljica OŠ Matije Gupca Gornja Stubica, Područna škola Sveti Matej.

- U Gornjoj Stubici je prijavljeno ukupno 274 oštećena objekta, sve zahtjeve smo zaprimili, obradili, ističe Jasmin Krizmanić, načelnik Općine Gornja Stubica.

A u cijeloj Krapinsko-zagorskoj županiji više je od 400 oštećenih objekata, 21 objekt označen je crveno, 63 žuto. Jedan od njih crkva je svetog Mateja u Gornjoj Stubici.

- Najviše nam je stradala unutrašnjost zvonika, izvana se ništa ne primjećuje, ali statički, zidovi su jako stradali, pokazuje Domagoj Matošević, privremeni upravitelj Župe svetog Andrije, Laz.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja kaže kako će Zakon o obnovi nakon potresa u Zagrebu  i okolici propisati nekoliko modela obnove. Kod manjih oštećenja, novac vlasniku.

- Bit će više mogućnosti i sa svakom obitelji ćemo razgovarati, naglasio je Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Vlada je jučer donijela i odluku o hitnoj pomoći, neovisno o novom zakonu. Tako će, za popravak dimnjaka vlasnici moći dobiti 12 tisuća kuna, za kupnju novih plinskih bojlera do 8 tisuća kuna.