Može se na poučnu stazu Bilogore

Uz pridržavanje propisanih mjera na Bilogoru se već može. Oni koji se upute na planinarski dom Kamenitovac pokraj Bjelovara, na poučnoj stazi mogu upoznati biljni i životinjski svijet toga kraja.

Živne Bilogora u proljeće u punom zelenilu pa se putnici namjernici uz orkestar skrivenih životinja ovdje mogu opustiti i upregnuti sva osjetila.

Na stazi dugoj tristotinjak metara oni koji žele znati više - sada za to imaju priliku.

- Šumom, odnosno boravak u prirodi nam poboljšava kvalitetu života i to je jedan od ciljeva ovog našeg projekta da privučemo što više ljudi, posjetitelja koji namjerno dolaze ili slučajno i da se mogu služiti ovom našom stazom, kaže voditeljica projekta Ana Marija.

Projekt Hrvatskog planinarskog društva Bilogora financiran je iz Programa Ruralnog razvoja s oko 453 tisuće kuna. Grab, bukva, bagrem, kukurijek, rusi svrčak - tek je dio gradiva na info pločama.

- Manje su to klasične vrste, međutim imamo tu nešto i proljetnica koje su zaštićene i svakako treba ih proučavati. Na tablama možemo vidjeti i predstavnike najčešćih životinja. Zanimljivo smo stavili QR kodove kao poveznica da recimo mogu posjetitelji mogu nešto više pročitati nešto više o o toj životinji. Čuti glasanje primjerice.

U realizaciji projekta pomogle su i Bjelovarsko-bilogorska županija i Općina Veliko Trojstvo. U suradnji s udrugama najavljuju i radionice za djecu i odrasle, kaže učiteljica biologije.

- Našu planinarsku stazu od Bjelovara pa se može doći pješice. Može se vlakom do Grginca pa se opet može doći pješice. Dapače, škola u prirodi jako dobro, kaže predsjednica HPD "Bilogora" Vera Pauška.

Imaju planinari Bilogorci još planova - jedan od njih je, već dulje vrijeme,  i uređenje legendarne staze za sanjkanje.