Nacionalni parkovi prirode otvaraju vrata

Nakon što su 21. ožujka zbog pandemije zatvoreni, nacionalni parkovi i parkovi prirode u trećoj fazi popuštanja mjera otvaraju vrata.

Nacionalni park Krka uz posebne, akcijske cijene ulaznica. A u razdoblju bez posjetitelja - bogatoj zbirci živog svijeta toga parka pridodane su dvije - znanosti posve nepoznate vrste.

Most s najboljim pogledom na glavnu Krkinu atrakciju, bez posjetitelja. Slika je to za ovo doba godine, nezamisliva.

Neće puste ove staze biti zadugo.

- S velikom radošću iščekujemo 11. svibnja 2020. kada ćemo otvoriti sve svoje ulaze, sve prezentacijske sadržaje. Radit će čak i ugostiteljski objekti na Roškom slapu i u Lozovcu, a također ćemo otvoriti za posjetitelje i arheološku zbirku u Puljanima, naglašava Nella Slavica, ravnateljica Nacionalnog parka Krka.

Izletnički, kao i brodovi za prijevoz posjetitelja, do 16. svibnja ostat će na privezištima. No do Skradinskoga buka s Lozovca autobusi će prometovati. Cijene ulaznica sve do 18.  lipnja, bit će promotivne. 

- Za djecu do 7 godina omogućili smo slobodan ulaz, a za djecu od 7 do 18 godina će cijena iznositi 25 kuna, a za odrasle 50 kuna. Nadam se da će svi građani naše lijepe domovine imati priliku posjetiti Nacionalne parkove i uživati u njima, govori Slavica.

A da je krajobraz ove krške ljepotice doista poseban, potvrđuju i nova otkrića. 

- Mi volimo istaći da Krka nije samo ono što se vidi - ima jako puno vrijednoga što se okom ne vidi. Nama indicira i kvaliteta vode i ekološko stanje, tako da smo vrlo ponosni da na Roškom slapu imamo 2 vrste maločetinaša - potpuno nove za znanost, naglašava Gordana Goreta, stručna voditeljica Nacionalnog parka "Krka".

Razdoblje bez posjetitelja, znanstvenici su itekako iskoristili. Za istraživanje dna rijeke, od Visovca nizvodno do posljednjeg Krkina slapa.

- Tako da smo po prvi put snimili potopljenu sedrenu barijeru za koju možda dosta ljudi nije znala i sad nam je izazov ustanoviti što se u prošlosti događalo i kakve su promjene bile, govori Goreta.

I otkriti tajnu nastanka 17 sedrenih kaskada Skradinskoga buka, danas najposjećenijeg dijela Nacionalnoga parka Krka.