MSU obilježava 75. godišnjicu završetka Drugog svjetskog rata

U okviru interdisciplinarnog projekta "Umjetnost djeluje! Kultura otpora i oslobođenja u Europi" putem web, Facebook i YouTube stranica zagrebačkog MSU-a prigodno će se obilježiti 75. godišnjica kraja Drugog svjetskog rata.

U prijenosu uživo u subotu od 17 sati predstavit će se radovi nastali kao dio tog projekta, koji su pokrenuli austrijska udruga HASENHERZ i Fundacija WannseeFORUM Berlin, koji obuhvaća umjetničko, kulturno i povijesno-političko obrazovanje mladih.

Umjetnici Anderwald + Grond (Austrija), OKO (Hrvatska), Katja Pratschke (Njemačka) i Alessandra Ferrini (Velika Britanija/Italija) osmislili su i realizirali umjetnička djela na tu temu, nakon što su mladi sudionici istraživali pokret otpora i oslobođenja od fašizma tijekom Drugog svjetskog rata.

- Temeljeni na povijesno-umjetničkim djelima na temu otpora, nastali radovi usredotočeni su na pitanja o povijesno-kulturnim korijenima ključnim za razumijevanje današnje Europe, ali i njegovog nasljeđa u pojedinim zemaljama, ističe se.Klub mladih MSU-a tako je u suradnji s multimedijalnom umjetnicom OKO (Marina Mesar) istraživao i obrađivao temu partizanskog otpora na području Hrvatske, točnije - ulogu žena u njemu.

- Aktivne sudionice antifašističkog pokreta, žene su tijekom Drugog svjetskog rata preuzele mnoge tradicionalno muške uloge, čemu, između ostalog, svjedoče i iznimno visoka zastupljenost partizanki u Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije, kao i brojna odličja koja su primile, napominje se.

Radom "Otpor: jučer i danas/Resistance: Then and Now" obuhvaćeni su i dovedeni u suodnos antifašistički otpor tijekom Drugog svjetskog rata, te različiti oblici otpora našeg suvremenog doba.

- Protesti protiv rodne neravnopravnosti, rasizma, nacionalizma i sličnih vidova diskriminacije, oblici su otpora kojima i dalje svjedočimo u borbi za mir svakog pojedinca, ističe se u najavi MSU-a.

Online proslavu i komemoraciju od 17 sati možete pratiti na web stranci Culture of resistance.eu. Osim virtualnim putem, rezultati projekta i suradnje u narednim mjesecima bit će predstavljeni i na izložbama u Museionu Bolzanu, MSU Zagreb, u muzeju Erlauf Erinnert te u Berlinu.