Vatra na balkonu prekrasnog virovitičkog dvorca

Gradski muzej Virovitica i glazbena skupina Vatra u tajnosti su tijekom prijepodneva pripremili kratak polusatni koncert. Bend je tako želio razveseliti sugrađane koji su već gotovo dva mjeseca prikraćeni za kulturna zbivanja zbog zaštitnih protupandemijskih mjera.

S balkona dvorca Pejačević odjekivale su neke od najvećih uspješnica virovitičke Vatre poput Tanga ili Tremola. I doslovno, Bilo je dobro dok je trajalo jer poznati su taktovi privukli mnoge slučajne prolaznike u njegov perivoj.

- Mi smo htjeli u ovo nenormalno vrijeme pružiti našim sugrađanima trideset minuta normale, htjeli smo pobjeći malo iz ovog ludila i vratiti se u onaj svijet koji je bio prije, naravno pri tome nadam se da su svi držali distancu i pazili jedni na druge, rekao je frontmen Vatre Ivan Dečak za HRT-ovu emisiju Regionalni dnevnik.

Ideja za ovaj mini koncert došla je sasvim slučajno.

- Ja sam odrastao u ovom gradu i prije par dana prolazim pored prekrasnog novoobnovljenog dvorca Pejačević, vidim ovaj balkon na kojemu nisam nikada bio, pokucam Mihaeli iz Gradskog muzeja i kažem joj svoju ideju, i isti tren smo se dogovorili, otkriva Dečak.


Riječ je o prvom javnom kulturnom događaju u Virovitici nakon dvomjesečnog pandemijskog zatišja.

- Ovo je divna promocija i za muzej i za bend, a i svi smo Virovitičani i ovo je jako lijepa suradnja, a i mislim da je građanima ne samo Virovitice, nego i cijele Hrvatske, a možda i šire, potrebno nešto što će nas malo vratiti u koliko-toliko normalan život, tako da smo u komunikaciji sa Stožerom Grada Virovitice dobili dozvolu, objašnjava Mihaela Kulej, ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica.

Virovitičani zadovoljni - uživali su u glazbi poštujući socijalnu distancu:

- Napokon da imamo evo kulturni sadržaj nakon ove pauze zbog karantene i baš sam sretna zbog toga.

- Ugodno iznenađenje, vrlo dobro, humano, lijepo.

- Kažem da je super da se konačno vraćamo u normalu i to s našom Vatrom i mislim da je prekrasno, jer su to baš napravili u Virovitici, a iz Virovitice su beskrajno sam sretna...

Iako se katkad čini mala, Virovitica je tako stala uz veće hrvatske gradove koji su već ostvarili slične kulturne projekte.