18. svibnja 1443. - Utemeljenje grada Paga

Luka Pag, što se nalazi na istoimenom otoku u sjevernodalmatinskoj otočnoj skupini, poznatom po stočarstvu i vinogradarstvu, paškom siru i čudesnim paškim čipkama, utemeljena je na današnji dan 1443. godine, pošto su njezini stanovnici napustili Stari grad, tri kilometra južnije.

Inače, naziv Villa Pagi spominje se prvi put u povijesti godine 1070. Novi grad Pag, čiji su temelji postavljeni 18. svibnja 1443., arhitektonski i graditeljski oblikovao je većim dijelom najveći hrvatski graditelj i kipar, majstor Juraj Dalmatinac, koji je tri godine prije upravo počeo raditi na glasovitoj šibenskoj katedrali. Taj veliki umjetnik prenio je u to doba u hrvatske krajeve građevne i ukrasne oblike kasne mletačke cvjetne gotike, ali i zakonomjernosti srednjovjekovne urbane cjeline, njezin red i logiku prostorne oblikovanosti. Sve te značajke vidljive su u konceptu gradnje u Pagu, središnjem položaju gradskog trga te pravilno izvedenim ulicama, s ravnomjerno postavljenim pročeljima zgrada. U tom pogledu posebno je zanimljiva katedrala iz 15. stoljeća, s njezinom jednostavnom, čvrstom i nekićenom fasadom, te franjevački samostan iz 16. stoljeća.

Osim u Pagu, Juraj Dalmatinac radi u to vrijeme i u drugim mjestima na jadranskoj obali. Nakon postavljanja vijenca od 74 glave na vanjskoj strani apside katedrale u Šibeniku, gdje je snažnim realizmom prikazao crte lica naših ljudi, uređuje u Splitu kapelu Svetog Staša, a u Dubrovniku popravlja Knežev dvor i završava kule Minčete. Tako, od sjevera do juga jadranske obale - od Paga do Dubrovnika - stvara se jedinstven i autentičan graditeljski stil.