Festivali idu, ali s prilagođenim programima

Neizvjesno je ljeto pred organizatorima brojnih festivala u našoj zemlji. Ministarstvo kulture potvrdilo je da će se najveći nacionalni festivali, poput Dubrovačkih ljetnih igara, Splitskog ljeta i Varaždinskih baroknih večeri, održati, no pitanje je u kakvom obliku. Jedno je sigurno - programi će se morati prilagoditi.

U Hrvatskoj 11 novozaraženih, tri osobe preminule, ukidaju se propusnice

Iako su već potkraj prošle godine neki festivali objavili svoj pretprogram, a ovih je dana trebala početi i online prodaja ulaznica, sasvim je jasno da na pozornicama nećemo gledati velike spektakle. U očekivanju preciznih epidemioloških mjera, ima nade i za publiku.

- Publika će biti na pristojnoj socijalnoj udaljenosti, umjesto 500 ljudi na Peristilu, bit će ih 100, ali ćemo taj raspored izvesti tri večeri zaredom, rekao je intendant Splitskog ljeta Srećko Šestan za HRT-ov Dnevnik.

Ambijentalne pozornice najveći je kapital i 71. Dubrovačkih ljetnih igara. Njima će se prilagoditi dramski program.

- Što se tiče koncerata, oni će sigurno biti izvedeni poštujući socijalnu distancu, a ono što je važno je da želimo zaposliti što veći broj hrvatskih umjetnika koji u vrijeme ove krize nisu imali nikakvih prihoda, ističe Dora Ruždjak Podolski, intendantica Dubrovačkih ljetnih igara.


Dobre vijesti i za domaće filmaše. Pulski festival sutra otvara natječaj za glavni natjecateljski program.

- Dakle, festival ide, a točan modus održavanja odredit će se u skladu s odlukama Stožera - mi smo spremni na sve varijante od drive ina do arene sa smanjenim brojem gledatelja, kaže Zlatko Vidačković, umjetnički ravnatelj Pula film festivala.

Gotovo ista pravila vrijede i za Osorske glazbene večeri, Varaždinske barokne večeri, Šibenski dječji festival, ali i najveću smotru folklora u Zagrebu. Svi oni moraju pokazati svoje umijeće improvizacije i do kraja svibnja Ministarstvu kulture dostaviti svoje prilagođene i, podrazumijeva se, jeftinije programe.