Pripreme za alku u dosad neviđenim okolnostima

Počinju pripreme alkara za 305. Sinjsku alku! I to u dosad neviđenim okolnostima. Zbog epidemije izazvane koronavirusom pripreme teku uz odgovarajuće mjere, s pretpostavkom da viteško nadmetanje - neće biti dovedeno u pitanje.

- On ne traži ni sveca ni nedilje, ni kiša, ni ladno ni toplo, mi moramo doć, dat jist, izvest vanka i održavat, pazit, timarit i tako, objašnjava alajčauš Ivica Filipović Grčić.

A, već s pojačanim pripremama za viteško nadmetanje - druženja postaju i "službena". No, ovaj put - u posve drukčijim okolnostima.

- Svako popodne smo tu s konjima i sve činimo da bude što bolje za Alku da odradimo, kaže zamjenik alajčauša Ante Runje.

- Poštuju se pravila, pazimo na distancu, činimo sve da nas šta manje smeta i da životinja ne osjeti, kaže alkar Mario Šušnjara.

Stoga su pripreme - nikad važnije. A kako vrijeme bude odmicalo, bit će i sve učestalije. I to - sa samo jednom mišlju.

- Ja mislim da nijedan alkar od svih 17 koji trče nema drugih želja nego da bude slavodobitnik, ističe zamjenik alajčauša Ante Runje.

No, prvo im valja dobiti "pozivnicu".

- Zaključak je da do kraja svibnja Upravni odbor nakon razgovora s vojvodom i alajčaušem izvrši prvu selekciju kandidata za ovogodišnju Alku, istaknuo je Ivan Nasić, tajnik Viteškog alkarskog društva, Sinj.

Koja, pita li se alkare, nije upitna.

- Alka se održala i u vrime Oluje pa se nadamo da nas neće ni koronavirus spriječit, alajčauš Ivica Filipović Grčić.

- Alka je opstala 305 godina, bilo je jako teških vremena u prošlosti tako da smo svi uvjereni da će Alke bit, kaže alkar Mario Šušnjara.

Epidemiološka situacija - zasad obećava pa je svoja vrata otvorio i Muzej Sinjske alke. Uz obveznu dezinfekciju i bez grupnih posjeta.

- Također je preporuka da se eksponati i muzejski dijelovi, touch screenovi, šta manje diraju, objašnjava voditelj Muzeja Sinjske alke Boris Filipović Grčić.

Predsezona je, dvojbe nema - izgubljena, sezona upitna a, ako je suditi prema rezervacijama za grupe školaraca već u rujnu, posezona - ipak obećava.