Ovoga proljeća vrtovi su ljepši nego ikad

Iako ove godine nije bilo ni roštiljanja ni druženja, gradski eko vrt u Koprivnici šest godina postojanja obilježava na najbolji način - velikom količinom povrća! Ima ga i više nego prijašnjih godina, jer mnogima je to bila jedina mogućnost za siguran izlazak iz domova i boravak u prirodi.

Svatko je u svom djeliću vrtnoga carstva. Jagode, špinat, luk, salata i drugo povrće sada su najsigurnije društvo.

- Puno mi znači, tu mi je sloboda, takva sloboda i duševni mir. A sadim sve i svašta, od cvijeća, povrća, ističe Branka Kovač.

Ovoga proljeća vrtovi su ljepši nego ikad. Mnogima su bili jedina mogućnost za boravak u prirodi.

- Ugodno s korisnim, otkad vrt imam, nisam maltene na tržnici ništa ni kupila . Redovito se to sadi, dok jedno vrsta prođe, drugo posadiš, kaže Ana Buzuk.

A saditi i uživati u čarima vrtlarstva mogu svi, bez obzira na životu dob.

- Tu je osamdeseta godina, ja ne mogu puno, ali uživam tu i u društvu i u onome kaj mi izraste, objašnjava Ruža Filipović.

Šesta godišnjica postojanja vrtova nije uobičajeno obilježena roštiljadom i druženjem vrtlara. Odgođena je, a za prvo zajedničko druženje Udruga Kopriva, oko koje su okupljeni koprivnički vrtlari, priprema svima i mali dar - priručnik za vrtlarenje. Jer druženje je važan dio ove priče.

- Sve zajedničke sadržaje smo vlastitim snagama radili, od kopanja cijevi za vodu do sjenice kompostnog WC-a, alatnica i svega, a isto tako moramo uređivati okoliš, objašnjava Ivan Funtek, predsjednik Udruge Kopriva.

Koprivničke zajedničke eko vrtove čini 80-ak parcela po 50 četvornih metara. Ali njihova je vrijednost neprocjenjiva jer teško je zbrojiti sve pozitivne emocije koje vrtovi donose. A, naravno, tu su i stotine kilograma različitog ekološki uzgojenog povrća.