Umro Jerry Stiller

Američki glumac Jerry Stiller, koji je igrao dva najsvadljivija oca u povijesti američke televizije, u "Seinfeldu" i "krallu Queensa", umro je u 92. godini, objavio je njegov sin Ben Stiller.

"S tugom javljam da je umro moj otac, Jerry Stiller", napisao je Ben, također slavan glumac, koji je s ocem igrao "Zoolanderu" i drugim filmovima.

"Bio je sjajan otac i djed i najodaniji suprug 62 godine. Jako će nam nedostajati. Volim te, tata", napisao je.

Jerry Stiller je još 60-ih godina prošlog stoljeća glumio u komedijama sa suprugom Anne Meara, ali tek će u svojim šezdesetim godinama dobiti ulogu koja mu je obilježila karijeru.

U "Seinfeldu" je igrao Franka Constanzu, oca 'niškoristi' Georgea Constanze (Jason Alexander), napetog i živčanog galamdžiju, uvijek na rubu moždane kapi. Te 1993. godine Jerry Stiller je mislio da mu se karijera u industriji zabave približava kraju kad je dobio telefonski poziv Larryja Davida, suautora "Seinfelda", da se pridruži glumačkoj postavi predvođenoj komičarom Jerryjem Seinfeldom.

Serija, jedna od najpopularnijih i najcjenjenijih u povijesti američkih televizijskih komedija, bila je tada u svojoj četvrtoj sezoni. Stiller do tada nije odgledao nijednu njezinu minutu i nije imao pojma tko je Seinfeld. Ulogu je ipak prihvatio. Pojavio se u samo 26 od 172 epizode "Seinfelda", ali njegova uloga među onima je koje se najviše pamte.

Izvorno je Franka trebao glumiti kao blagog čovjeka, u suprotnosti sa svojom glasnom televizijskom suprugom. Međutim, na jednom je probnom snimanju na njezinu je tiradu odgovorio svojom, improviziranom, koja se producentima toliko svidjela da su mu odlučili promijeniti karakter.

- Od toga dana, počeli su najbolje godine moje glumačke karijere jer sam radio s ljudima koji su bili najbolji na svijetu, kazao je jednom.

Kada je "Seinfeld" završio, nakon devet sezona, prihvatio je ulogu u "Kralju Queensa", gdje je u još devet sezona glumio Arthura Spoonera, još jednog naprasitog čudaka, iako ne tako 'divljeg' kao u prethodnog seriji. Rođenog u New Yorku 1927., Stillera je kao mladića nadahnuo komičar Eddie Cantor i njegovi vodvilji koje je gledao.

Nakon što odslužio vojsku, studirao je dramu na sveučilištu Syracuse. Tražio je gumački posao kad je upoznao Mearu u uredu svoga agenta. Vjenčali su se nekoliko mjeseci kasnije. Zajedno su nastupali u vlastitoj komičarskoj trupi i 36 puta nastupili u "Showu Eda Sullivana". Ona je preminula 2015. u 85. godini. Njih dvoje imaju i kćer Amy koja je također glumica.