19. svibnja 1930. - Rođen Nikica Kalogjera

Mnoge od najpopularnijih pjesama naše zabavne glazbe napisao je doktor Nikica Kalogjera. Kao liječniku proricali su mu veliku karijeru, ali bez glazbe nije mogao.

Sjećamo se njegova lika s dirigentskim štapićem na splitskim Prokurativama. Njegova skladba Nima Splita do Splita postala je himnom festivala dalmatinskih pjesama. Nikica odnosno Nikola Kalogjera rodio se 19. svibnja 1930. u Beogradu a od 1947. živi u Zagrebu u kojemu će pet desetljeća biti dirigent, pijanist i aranžer u zabavnim ansamblima.

Vodit će Plesni orkestar Radio Zagreba, Glazbenu proizvodnju, niz festivala, te desetak godina biti dirigent, aranžer i producent tradicionalnog Božićnog koncerta u Ciboni. Jedan je od utemeljitelja Simfonijskog puhačkog orkestra Hrvatske vojske. Hrvatskoj glazbi Nikica Kalogjera ostavio je više od tisuću skladbi.

Za krapinski festival napisao je među ostalim Mi smo dečki, Zdravica, Jesi videl, Kaj nam pak moreju, Popevke zvoniju: za slavonski festival Šokicu, Čingi-lingi čardu, Tvrđu; Što si nano udala me rano. No najveće je uspjehe postigao pjesmama u kojima se osjeća dalmatinsko podneblje. Uz spomenutu Nima Splita, tu su Maškare i proslavljeni Nono, moj dobri Nono. Veoma su popularne Serbus Zagreb i Vratija se Šime, koju mnogi smatraju narodnom pjesmom.

Nikica Kalogjera utemeljio je i Adria Sound, koji je postao zaštitni znak autora i hrvatske glazbe. Smatrao je kako se naša glazba može probiti i prodati samo ako ima žig autohtonosti. Više od 500 njegovih skladbi objavili su strani nakladnici u izvedbi niza svjetskih pjevača.

Zanimljivo je da je Nikica Kalogjera neke od svojih najvećih hitova napisao za svoju suprugu, poznatu pjevačicu Ljupku Dimitrovsku.