Kondicijske pripreme sportaša


I u izolaciji i bez nje s nama svake srijede možete vježbati. Danas vam Vesna Mimica predstavlja kondicijske pripreme sportaša.

S nepunih 6 godina, krenuo sam napucavati loptu u nogometnom klubu Inter Zaprešić, kaže nam Dragutin Golub, trener kondicijske pripreme sportaša.

Ubrzo je dobio poziv  omladinske škole nogometnog kluba Dinamo. Kroz seniorski nogomet prošao je Hrvatsku nogometnu ligu, potom Slovensku, a zadnje je aktivne godine igranja proveo u Austriji.

Za našu je rubriku izabrao jednostavne vježbe s gumom. Kada vježba sam izabire one vježbe koje mu koriste u svakodnevnom životu i radu. Vježbe se naravno razlikuju od onih koje je prakticirao kao profesionalac.

Za naše je snimanje izabrao vježbe s elastičnom vrpcom jer je kao rekvizit dostupna, jednostavna i ima bezbroj kombinacija. Smatra da za rekreativce s kojima sada radi, najvažnije je naći i odrediti početnu točku. Stepenice se ne smiju preskakati.

Nadogradnja je važna za svakog vježbača. Danas kada je sve dostupno putem društvenih mreža, možemo pratiti tisuću treninga, trenera, metoda. Gledamo savršene ljude koji izvode sjajne, zanimljive, komplicirane vježbe i jasno je da želimo pokušati i sami to izvesti. No to i nije najbolja ideja, smije se Dragutin.

Problem neuspjeha pojedinih pokušaja rekreacije koje ljudi započinju i odustanu, Dragutin Golub vidi u zapuštenosti i nebrizi za vlastito tijelo i zdravlje. Mnogim je ljudima potrebna pomoć, razumijevanje, sustavnost i ispravne odluke u vježbanju i prehrani. I zato kao trener najviše voli kada njegovi vježbači nauče toliko da mogu vježbati sami.

Dobra i kvalitetna prehrana, odmor i razumijevanje procesa u tijelu, brže će nas dovesti do rezultata nego iscrpljujući trening. Jednostavne vježbe koje aktiviraju više mišića, zglobova, čije izvođenje rezultira boljom tjelesnom i umnom pokretljivošću pomoći će nam da budemo zdraviji i raspoloženiji, a to je danas, vidimo, jako važno.

Dragutinova obitelj aktivna je i slijedi dobar primjer ovog aktivnog sportaša.  Na fotografijama Roberta Gašperta veselo nam se osmjehuju tri djevojčice, supruga i naravno Dragutin. 4 žene u kući vode glavnu riječ smije se ponosni otac i suprug.

Dragutin i njegova obitelj zaljubljenici su u kuhanje i čitanje. Tjelesna aktivnost u prirodi im je dio svakodnevnog rituala.