Napustili Kanadu kako bi u Hrvatskoj pokrenuli poljoprivredno gospodarstvo

Prije četiri godine mladi bračni par Domjanić odlučio se vratiti iz Kanade u malo selo Zabrđe pokraj Vrbovca i svu svoju ušteđevinu uložiti u osnivanje malog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Dok mnogi danas žele otići iz Hrvatske, mladi bračni par Domjanić odlučio je napustiti dobro plaćene poslove u Kanadi i vratiti se u svoje malo selo Zabrđe pokraj Vrbovca te pokrenuti obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

- Gotovo sav novac smo uložili gotovo u našu poljoprivrednu priču. Pomogla je i obitelj. Uložili smo puno, kupili smo prešu za hladna prešana ulja. Kupili smo sve strojeve koji su nam potrebni za obradu, budući da naša priča počinje od sjetve do finalnog proizvoda. Ne ovisimo o drugima, govori Luka Domjanić.

Ana i Luka prvo su počeli uzgajati lješnjake. Danas su proizvodnju proširili i na mnoge druge poljoprivredne kulture od kojih rade hladno prešana ulja. Tu su i popratni proizvodi - brašno, namazi i čajevi.

- Od ove godine uveli smo čaj od šipka i pekmez od šipka jer i to uzgajamo sami. Radimo od sadnje, prerade do branja, kaže Ana.

Luka je po zanimanju diplomirani informatičar, a Ana je diplomirana učiteljica. Brojni naraštaji u njihovoj obitelji bavili su se poljoprivredom. Ipak, kažu, danas nije lako biti mladi poljoprivrednik.

- Teško je biti mladi poljoprivrednik. Svi pričaju o europskim fondovima i mjerama, toliko je puno birokracije. Supruga i ja smo visoko obrazovani pa se ne možemo snaći u pola toga! Ne želim nikoga podcijeniti, smatram da je to vrlo zamršeno. Nismo uspjeli naći mjeru koja nam odgovara. Vrijednost OPG-a je premala ili je prevelika, objašnjava Luka.

U Kanadu su prvi put otišli 2013. godine. Bili su zadovoljni poslovima koje su pronašli tamo.

- Teško je usporediti život u Kanadi sa životom u Hrvatskoj. Život u Kanadi i Americi se poprilično razlikuje od načina života u Europi. U Kanadi se živi lakše uz posao. Donekle je u Kanadi život skuplji i ovisi koliko težak posao ćete naći, kaže Luka.

Strastveni su ljubitelji putovanja. Svojim motociklom proputovali su kroz mnogobrojne države svijeta. Čak su se i iz Kanade u Hrvatsku odlučili vratiti motociklom. Njihovo putovanje trajalo je punih 109 dana.

Putovanja su im, kažu, promijenila život. Ako imaju mogućnost, mladim ljudima preporučuju što više putovanja svijetom. I sami su upoznali mnoge svjetske gradove. No njihova sreća, čini se, potvrđuje onu staru - ipak je najljepše doma!