Milan ni na čijoj zemlji

Daleko je od stare, ali i nove normale život Milana Vuletića koji živi uz državnu granicu s Bosnom i Hercegovinom. 

Nečijom administrativnom odlukom našao se između dva granična prijelaza koja su trenutačno zatvorena za sav promet pa ne može, kako bi se reklo, ni lijevo ni desno. Kud god krene čini prekršaj ilegalnog prelaska granice.

Općina Runovići, mjesto Slivno, kućni broj 107 - Republika Hrvatska. Sve bi bilo u redu da nema dva granična prijelaza između kojih se našla kuća s brojem 107 i vlasnikom Milanom Vuletićem. Bosanskohercegovački prijelaz, smješten ispod njegove kuće, zatvoren je. Ali zatvoren je i onaj iznad kuće, hrvatski. Obilaznog puta nema pa Milan, vjerovali ili ne, ne može iz Hrvatske u Hrvatsku!

- Tako da mi je to dosadilo, ne mogu doći djeca, ne mogu doći prijatelji, ne mogu na groblje, ne mogu u crkvu, na kavu, ne mogu ništa, kaže Milan Vuletić.

A počelo je kada je granični prijelaz premješten sa stare pozicije ispod kuće na novu, iznad kuće, stotinjak metara u hrvatski teritorij za što su Milan i njegov brat dali dio vlastitoga zemljišta. Pomicanjem prijelaza ispalo je da kućni broj Slivno 107 više nije u Hrvatskoj iako na istom mjestu stoji 300 godina.

- Imanje je u Hrvatskoj, sve se vodilo na Imotski katastar. Obrt sam imao 20 godina, poreze plaćao u Imotskom, groblje je u Slivnu, rođen sam u Slivnu, kršten. U zadnje vrijeme nema ni poštara, ni računa ni ništa, nemam naočale za čitanje, moram nabaviti druge, a ne mogu, kaže Vuletić.

Najbliža trgovina i pošta udaljene su desetak kilometara, liječnik i više.

- Imam kamion, treba ga registrirat, uplatio sam policu osiguranja, a dva mjeseca sve stoji, kaže Vuletić.

U izvodu iz katastra vidljivo je da je kuća u Hrvatskoj. Na fotografijama, ali i uživo, vidljivo je da je stari prijelaz bio uz bosanskohercegovački, a službena oznaka državne granice i granice EU nalazi se na mjestu staroga, ali i novoga prijelaza.

- Ja sam u Hrvatskoj, a tko je donio tu odluku mislim da je zločest čovjek. Ako nije, onda je to neznanje, smatra Vuletić.

Procedura na granici i neizgrađeni obećani obilazni put iznervirali su Milana pa je zaradio i nekoliko prekršajnih prijava. Troši posljednje zalihe pa malo u šali malo u zbilji kaže da mu slijedi štrajk glađu.

Novi stalni pogranični prijelaz Slivno izgrađen je na mjestu koje je predložila Državna geodetska uprava jer je stari, privremeni, navodno bio na teritoriju BiH, na kojem je, prema istoj Upravi i kuća Milana Vuletića.

On o tome ni danas nema nikakva saznanja, niti ima ikakav dokument kojim se dokazuje da živi u drugoj državi. Iako Sporazum o granici s BiH nije ratificiran, rješenje za Milana Vuletića, nekim je čudom doneseno.